CodeArt Studio
NaslovnaIstaknutoVučić: Šolc jasno i oštro tražio da uvedemo sankcije Rusiji

Vučić: Šolc jasno i oštro tražio da uvedemo sankcije Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, posle sastanka sa nemačkim kancelarom, da je Olaf Šolc tražio da se Srbija priključi sankcijama Rusiji. On je kazao da je Šolc bio veoma decidan, jasan i oštar.

-Na vrlo jasan način je od Srbije da se priključi sankcijama protiv Rusije, odnosno da podržim restritktivne mere koje je EU već donela protiv Rusije, rekao je Vučić i dodao da je on kancelaru govorio o poziciji Srbije, o specifičnosti situcije oko KIM, energetike, ali i tradicionalnih odnosa sa Ruskom Federacijom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa Šolcom razgovarao i o evropskim integracijama Srbije, pitanju Kosova i Metohije i dijalogu u Briselu, kao i o predstojećoj zimi i energetskoj situaciji.

Vučić je dodao da je Šolc doneo novu energiju i nadu za sve na Zapadnom Balkanu, jer ne samo da razume, želi da čuje sve za Zapadnog Balkana i želi da postoji stvarna evropska perspektiva za proširenje EU, a ne kupovina vremena i zadovoljanja malih, kao što je, kaže, neretko bio slučaj u prošlosti.

Foto Tanjug

-To je veoma važno i izvanredna poruka za sve na Zapadnom Balkanu, naglasio je Vučić.

Preneo je i da je Šolcu rekao da će Srbija morati brže da napreduje po pitanju vladavine prava, demokratizacije društva i ljudskih prava, što će, kaže, moći da se oceni već do kraja godine, i kroz rad nove vlade.

Bilo je reči i o pitanju Kosova i Metohije, pitanju o kojem Srbija i Nemačka nemaju saglasnost, kao i o dijalogu u Beograda i Prištine.

-Ja sam ukazao, a ne želim da koristim ovu konferenciju za kritiku drugih, na sve neispunjeno iz Briselskog sporazuma iz 2013, ali sam razumeo poruku Šolca, koji je rekao da je važno da pravimo mnogo malih koraka, da bismo jednog dana napravili veći uspeh u pronalaženju rešenja, rekao je Vučić.

Poručio je da će Beograd dati sve od sebe da se u okviru dijaloga u Briselu napravi napredak u odnosima sa Prištinom.

Preneo je da su razgovarali i o predstojećoj zimi, o teškoćama sa kojima se već danas suočavamo.

-Šolc je bio fer i ponudio pomoć Nemačke u pronalaženju rešenja za krizu koju već osećamo, a tek ćemo da je osetimo, u smislu izgradnje energetskih kapaciteta, koji bi nas povezali sa ostatkom reigona, da omogućemo sebi različite načine za diverzifikaciju, rekao je Vučić.

Podsetio je da se gradi gasni interkonektor prema Bugarskoj, da se očekuje da i bugarska strana krene da gradi, kao i da je u planu izgradnja interkonektora ka Severnoj Makedoniji.

-U narednom periodu ćemo da izgradimo sve što nam je potrebno, pa i ono što nije, i hvala mu što je ponudio veliku podršku u energetici, u svim ostalim oblastima. To cenimo i bez toga teško da bismo mogli da napredujemo, rekao je Vučić.

On je rekao i da je beskrajno zahvalan Šolcu na poseti Beogradu, da iskreno i otvoreno razgovaraju o svim važnim pitanjima, jer je Srbiji važniji razgovor sa nemačkim kancelarom, nego njemu razgovor sa Srbijom, dodajući da je ovde uvek dobrodošao. (Tanjug)

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno