CodeArt Studio
NaslovnaPolitikaVučić: Brinem se za to kako ćemo proći naredne zime

Vučić: Brinem se za to kako ćemo proći naredne zime

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da se veoma brine kako će se stvari razvijati u narednom periodu, naročito naredne zime, jer nije siguran kako će da se okonča sukob u Ukrajini i kakve to efekte može imati na Srbiju, Evropu i ostatak sveta.

“Brinem za zimu naročito, zato što je nafta ponovo skočila, struje nigde biti neće, a gasa – to je pitanje. Biće teška zima za sve nas”, rekao je Vučić nakon posete Spomeniku heroja sa Košara.

On je rekao da država nastoji da ide napred i da je očuvana mogućnost da se i dalje gradi ono što je započeto, a da bi to bilo i lakše da ima “još više odgovornosti u pojedinim državnim organima”.

“Plašim se da imamo mnogo nepoznatih u toj jednačini. Svaki dan analiziram šta se zbiva, dobro poznavajući sve svetske aktere u ovom trenutku”, rekao je on.

Vučić je rekao da se mnogi ponašaju tako kao da im je Srbija “najlakša meta”, ali da se država bori i čini sve što je u skladu sa mogućnostima i to polako počinju da shvataju i oni koji imaju drugačije mišljenje.

“Imamo fer pristup i prema zapadnim i istočnim partnerima. Kažemo svima u lice šta mislimo. I svaki dan nam analitičari govore da nećemo moći više da sedimo na dve stolice. Ljudi, vi niste razumeli kada smo 100 puta rekli – mi imamo svoju politiku. I to hrabro kažemo i jednima i drugima”, dodao je on.

Govoreći o odbrani karaule Košare u ratu 1999. godine, Vučić je rekao da se posle godina ćutanja danas o tome govori s ponosom.

“Hvala za sve što ste za našu otadžbinu činili. Za razliku od nekog ranijeg perioda, danas deca znaju za Košare, šta znači čuvati svoju zemlju i koliko je važno voleti svoju zemlju. Hvala vam što ste voleli Srbiju više od svega, Srbija to ne može i neće da zaboravi”, rekao je Vučić.

Vučić: U pregovaračkom okviru sa EU nigde se ne pominje međusobno priznanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u pregovaračkom okviru sa EU zvanično stoji “puna normalizacija” odnosa Beograda i Prištine ali da se nigde ne pominje međusobno priznanje.

Upitan za nastavak pregovora sa Prištinom posle izjave nemačkog kancelara Olafa Šolca o priznanju Kosova, Vučić je kazao da je “naše da pregovaramo”.

“Mi nemamo problem oko teme nestalih osoba ali svako pravo koje dajemo drugoj strani tražimo i za sebe. Što se tiče zadiranja u državnost i teritorijalni integritet, mi poštujemo međunarodno javno pravo na koje se ceo svet toliko poziva. Mi samo ponavljamo ono što na Zapadu stalno govore kada se pozivaju na poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine”, kazao je Vučić u Beogradu posle polaganja venca na spomenik učesnicima bitke na Košarama 1999. godine.

Dodao je da u narednom periodu očekuje “žestoke” kritike na račun Srbije u vezi Kosova i Metohije i “neuvođenja restriktivnih mera” protiv Rusije.

Upitan šta očekuje od sastanka lidera EU i Zapadnog Balkana 23. juna u Briselu, Vučić je kazao da će “biti interesantno” u sedištu Unije.

“Prvi put da niko ne zna šta će se desiti, ja mogu samo da nagađam. Sad čekam da Prištinu nagrade viznom liberalizacijom i da obrazlože kako će njih da nagrade a druge neće”, kazao je predsednik Srbije.

Komentarišući učestale napade na Srbe i njihovu imovinu na Kosovu i Metohiji, Vučić je ocenio da vlasti u Prištini “spremaju mnoge stvari protiv našeg naroda”.

“Oni podnose krivične prijave protiv ljudi koji su im se suprotstavljali na severu, njima je jedini cilj čišćenje severa a svi se prave kao da se ništa ne dešava”, rekao je Vučić.

Dodao je da su Kosovo i Metohija jedino mesto gde se odigrao vojni sukob a gde je stopa povratka raseljenih niža od tri odsto.

“Manje od tri odsto raseljenih Srba se vratilo, ne postoji slična situacija bilo gde u svetu. Veliki kad naprave grešku neće da je priznaju već svoju politiku uvek pravdaju. Mi to smatramo najgorom agresijom ali oni svoj stav neće da promene”, kazao je Vučić.

Vučić: Evroskepticizam raste ali smo na evropskom putu, racionalno mora da bude ispred emocija

Predsednik države Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da evreskepticizam raste svakog dana ali da Srbija ostaje na evropskom putu, napominjući da racionalno mora da bude ispred emocija.

“Moramo stvari da postavimo racionalno. Možemo li bez Evrope i njihovih investicija. Da li smo emocionalno presrećni zbog njihovih izjava o Kosovu i pritisaka povodom vođenja spoljne politike? Pa nije niko, ali moramo da budemo dovoljno razumni da naše emocije ne prevladaju”, rekao je Vučić, prilikom polaganja venca na Spomenik junacima sa Košara.

On je naveo da politiku “moramo da vodimo u skladu sa našim suštinskim, realnim interesima” i u budućnosti, navodeći da njegov mandat traje pet godina i da će vlada biti uskoro izabrana.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno