CodeArt Studio
NaslovnaIstaknutoUsvojen izveštaj Štaba za vanredne situacije, poskupele usluge JKP Čistoća

Usvojen izveštaj Štaba za vanredne situacije, poskupele usluge JKP Čistoća

Odbornici Novog Pazara usvojili su izveštaj Gradskog štaba za vanredne situacije o postupanju tokom poplave u januaru ove godine. Izveštaj sadrži sve aktivnosti koje su preduzete na terenu pre, tokom i nakon poplava.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je najveća tragedija pogibija dve osobe koje su de utopile u Trnavici.

-Mi smo ranijih godina, zahvaljujući donacijama, izgradili 13 antierozivnih brana. Više puta smo čistili korita reka. Materijalna šteta ove poplave nije toliko velika kao ranijih godina, a navešću primer 2016. godine, kada smo imali 171 poplavljeni stambeni obekat i 13 privrednih objekta, rekao je gradonačelnik Biševac obraćajući se odbornicima.

On je istakao da je prevencija doprinela smanjenju obima materijalne štete u odnosu na poplave iz prethodnih godina iako je poslednji poplavni talas najozbiljniji do sada.

“Korićenje reke Raške u Industrijskoj zoni i Deževske reke u dužini od 2,2 km, što je projekt vredan preko dva miliona eura, doprinelo je da voda brže odlazi iz Novog Pazara, jer je nivo vode u vanrednim uslovima spušten za jedan metar. Preko 50 miliona dinara uloženo je u čišćenje antierozivnih brana. Govornica Skupštine grada nije mesto sa koga treba manipulisati građanima jer su Novopazarci u poplavljenim područjima mogli da vide i zapamte ko ih je obilazio i bio uz njih. Sve što čovek radi, može uvek uraditi bolje, ali treba izraziti zahvalnost svima koji su svoje vreme i trud stavili na raspolaganje gradu. Period u poslednje tri godine bio je težak, ali je iz budžeta i pored toga za sanaciju i prevenciju od poplava uloženo najviše do sada. Investicije su u Novom Pazaru vidljive na svakom koraku, a u prošloj i ovoj godini uloženo je preko 160 miliona dinara, od puta Novi Pazar – Tutin, toplane na biomasu, gasovoda, imaćemo kamen temeljac za izgradnju Kliničko – bolničkog centra, u toku je sanacija OŠ Desanka Maksimović i rekonstrukcija puta Novi Pazar – Raška, završena rekonstrukcija ulice Generala Živkovića. Naša vrata su otvorena za sve, ali treba pričati argumentovano i ne koristiti ljudske tragedije za prikupljanje jeftinih političkih poena. Uvek ćemo prihvatiti konstruktivnu kritiku jer nam je, verujem, svima cilj da građani žive bolje”, zaključio je gradonačelnik Biševac.

Odbornici opozicije kritikovali su izveštaj navodeći da on ne daje konkretne odgovore na to kako su lokalna samouprava i državni organi postupali pre poplava, a nakon što je Republički hidrometeorološki zavod izdao upozorenje o velikoj količini padavina.

“Predlažemo da Skupština konstatuje da Štab za vanredne situacije i nadležne službe nisu preduzele preventivne mere i da je stradanje građana Novog Pazara posledica njihovog neodgovornog odnosa. Da Skupština traži od najodgovornijih da podnesu ostavke, a tužilaštvo da ispita da li zbog nepostupanja postoji krivična odgovornost”, poručio je Ahmedin Škrijelj iz SDA Sandžaka.

Skupština Novog Pazara odobrila je danas “Gradskoj čistoći” da cenu usluga odnošenja smeća poveća za 10 odsto, sa 7,09 dinara na 7,82 dinara bez poreza na dodatu vrednost.

Opozicioni odbornici kritikovali su odluku o poskupljenju odnošenja smeća navodeći da ona nije u srazmeri sa prosečnim platama, koje su najmanje u državi.

Lokalna skupština usvojila je i odluku o davanju pod zakup četiri apoteke Apotekarske ustanove Novi Pazar kompaniji “Dr. Max”, a po sprovedenom postupku prikupljanja pismenih ponuda.

Rešenjem se “Dr. Max” obavezuje da na ime zakupnine mesečno plaća 13.013 evra, a da mesečnu zakupninu za prve tri godine isplati odjednom.

Za direktora te ustanove postavljen je pravnik Enes Bejtović, koji je na toj poziciji zamenio Sanelu Prenču.

Lokalni parlament usvojio je i planove i programe javnih preduzeća i ustanova za 2023. godinu, kao i odluku o imenovanju Gradimira Nedeljkovića za direktora JKP “Vodovod i kanalizacija”.

Za Gradsku pravobraniteljku imenovana je Sabina Totić, koja je i sad na čelu tog organa lokalne samouprave.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno