CodeArt Studio
NaslovnaIstaknutoUgljanin: Ustavom su predviđene autonomne pokrajine

Ugljanin: Ustavom su predviđene autonomne pokrajine

Lider Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin kazao je danas da su “Bošnjaci u Srbiji osuđeni da trpe velikosrpski teror koji ima za cilj da Bošnjaci nestanu sa ovih prostora” i da aktuelni režim Ustav i zakone Srbije u Sandžaku tumači i sprovodi sasvim drugačije nego u drugim delovima zemlje.

Dodao je da o tome govori predstavnicima međunarodne zajednice i da zbog toga SDA Sandžaka traži da se “izgrade efikasni mehanizmi i uspostave institucije koje će omogućiti da se ne desi ono čemu smo mi bili izloženi devedesetih godina.”

Na pitanje novinara na koje mehanizme i institucije misli, Ugljanin je odgovorio “na sve one predviđene Ustavom, a Ustavom su predviđene autonomne pokrajine”.

-Autonomna pokrajina Sandžak, sa specijalnim statusom, bi bila važan mehanizam koji bi omogućio realizaciju manjinskih i državnih zakona, jer se manjinski zakoni sada mogu ostvariti samo u Vojvodini, naveo je on.

Foto Infolid

SDA Sandžaka nedavno je tražila da rešavanje statusa Bošnjaka Sandžaka i Albanaca Preševske doline bude deo pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, zbog čega su se obratili predstavnicima međunarodne zajednice.

Ugljanin je kazao da su dobili odgovor od specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji ih je obavestio da se u tom dijalogu ne mogu otvarati pitanja koja nisu predmet rasprave o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, ali da EU očekuje i podržava Srbiju da ispuni sve obaveze na unapređenju položaja manjinskih zajednica.

-Ostaje da u razgovoru sa predstavnicima Srbije i međunarodne zajednice pokrenemo rešavanje tih pitanja, dodao je Ugljanin.

Govoreći o političkim dešavanjima u Sandžaku, Ugljanin je ocenio da je sporazum o saradnji SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja pokazao da “velikosrpska politika zavadi pa vladaj u Sandžaku nije postigla cilj”.

Foto Infolid

-Bošnjaci više nisu u sukobu, imamo rezultate, pozitivnu političku atmosferu na terenu, nema svađanja, kleveta. Imamo Bošnjačko nacionalno vijeće koje ima legitimitet i legalitet da zastupa Bošnjake u razgovorima sa predstavnicima Srbije, susednih država i međunarodne zajednice. Imamo blizu 70 odsto jedinstva, podrške Bošnjaka Sandžaka, poručio je Ugljanin.

On je naglasio da “formiranje stabilnih skupštinskih većina u sandžačkim opštinama ide dobrim tokom”, kao i da nema krize vlasti u Tutinu.

Ugljanin je rekao da je nakon održanih izbora u Bosni i Hercegovini visoki predstavnik međunarodne zajednice doneo zakon kojim je, kako je ocenio, minimizirao o omalovažio bošnjačke glasove. 

Ugljanin smatra da se od tog dana “potpuno jasno i glasno ide na legalizaciju velikosrpske i velikohrvatske politike na štetu Bošnjaka kao naroda i Bosanaca kao građana BIH, kao i na štetu celovitosti i suvereniteta BIH.”

Zato će, kazao je Ugljanin, Forum bošnjačkih narodnih poslanika iz republika koje su nastale raspadom Jugoslavije tražiti očuvanje jedinstvene i celovite BIH kao i zaštitu bošnjačkih nacionalnih prava.

-Mi, Bošnjaci izvan granica BIH, usvojićemo rezoluciju kojom ćemo se obratit svim političkim strankama u BIH, svim patriotskim probosanskim poslanicima, većnicima, i pozvati ih da shvate ozbiljnost situacije i da ne budu nemarni jer ako dozvole velikosrpskoj i velikohrvatskoj politici da dele BIH, nestankom Bosne nestaju i Bošnjaci. Ne možete biti Bošnjaci ako nemate barem parče matične države, kazao je Ugljanin.

On je rekao da su razgovori o rezoluciji u toku i će je podržati bošnjački poslanici iz republika sa peostora bivše Jugoslavije, a koji su van Bosne i Hercegovine.

-Pred našim očima se Bosna i Hercegovina gazi i rastura i pred našim očima se devalvira bosnjački nacionalni suverenitet i pravo Bošnjaka da prenesu svoj glas, odnosno suverenitet, na stranku koju žele, kazao je Ugljanin.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno