CodeArt Studio
NaslovnaIstaknutoSrbija i Egipat potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu

Srbija i Egipat potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu

Predsednici Srbije i Egipta, Aleksandar Vučić i Abdel Fatah al Sisi potpisali su danas Zajedničku deklaraciju o strateškom partnerstvu u želji da u drugom stoleću od uspostavljanja diplomatskih odnosa daju novi podsticaj prijateljstvu, poverenju i svestranoj saradnji dve zemlje.

U zajedničkoj pisanoj izjavi dva predsednika dostavljenoj medijima, navodi se da je Deklaracija potpisana uz uvažavanje principa uzajamnog poštovanja, ravnopravnosti i nemešanja u unutrašnje poslove, izabranog puta unutrašnjeg razvoja i spoljnopolitičkih opredeljenja.

Jedan od ciljeva Deklaracije je i održavanje uzlaznog trenda političkog dijaloga na najvišem nivou i to uz naglašavanje podrške osnovnim vrednostima i načelima demokartije, ljudskih prava i vladavine prava, a potvrđujući snažnu privrženost ciljevima i načelima Povelje UN, kao i idealima i vrednostima Pokreta nesvrtsanih.

Vučić i al Sisi su u Deklaraciji istakli međusobnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti podržavajući obostrane vitalne interese i potvrđujući značaj saradnje u borbi protiv terorizma i efikasnog reagovanja na pretnje miru i stabilnosti.

Kako se navodi, to su razlozi što su se odlučili da uspostave strateško partnerstvo između dve zemlje koje će biti zasnovano na međusobnom razumevanju i poverenju, a obuhvataće tesnu i prilježnu saradnju u više oblasti.

Oblasti koje su obuhvaćene su politička koordinacija u bilateralnim pitanjima te regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa, zatim očuvanje međunarodnog mira, a na osnovu normi međunarodnog prava, Povelje UN i promocije jednakosti među državama, a posebno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Takođe, deklaracijom su obuhvaćene i oblasti odbrane i bezbednosti, kao i borba protiv terorizma, međuparlamentarne veze i saradnja, privredna saradnja dve zemlje utemeljena na sporazumu o slobodnoj trgovini o čijem će zaključenju dve strane započeti zvanične pregovore, u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, turizma, saobraćaja, nauke, tehnologije, telekomunikacija, industrije.

Informacione i komunikacione tehnologije takođe su oblasti u okviru deklaracije dva predsednika, kao i energija, energetska bezbednost i to sa naglaskom na razvoju i diversifikaciji gasnih i drugih energetskih izvora i tranzitnih koridora, ali i zaštita životne sredine, kulture, umetnosti, medija, obrazovanja, uključujući i diplomatsko obrazovanje.

Deklaracijom su obuhvaćene i oblasti zdravstvene i socijalne zaštite i borbe protiv pandemija, omladine i sporta, kao i razvoja veza između gradova, regiona i drugih administrativno –teritorijalnih celina i u ostalim oblastima od uzajamnog interesa.

Na kraju Deklaracije navodi se da će Srbija i Egipat u svim navedenim oblastima ojačati bilateralne kontakte i konsultacije, ustanoviti i održavati redovne sastanke nadležnih ministarstava i drugih državnih organa i zaključivaće sporazume jačajući ugovorno – pravnu osnovu saradnje.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno