CodeArt Studio
NaslovnaIstaknutoSDA Sandžaka obeležila 33. godinu rada Ugljanin: Ne odustajemo od svojih ideja

SDA Sandžaka obeležila 33. godinu rada Ugljanin: Ne odustajemo od svojih ideja

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka danas obeležava 33. godišnjicu rada i delovanja stranke, javlja Anadolu.

Godišnjicu stranke obeležena je sednicom Glavnog odbora na kojoj su usvojeni zaključci o položaju i zaštiti prava i interesa bošnjačkog naroda, statusu Sandžaka i Bosne i Hercegovine kao matične države.

Na 33. godišnjicu SDA Sandžaka je zatraženo od međunarodne zajednice da sazove završnu konferenciju o trajnom rešavanju krize u bivšoj SFR Jugoslaviji i da se reši status Bosne i Hercegovine i status Bošnjaka.

“Rešenje jugoslovenske krize ulazi u završnu fazu i svi narodi na prostoru bivše SFRJ rešili su svoj status i svoje matične države. Danas još uvek nije rešen status Bosne i Hercegovine i status bošnjačkog naroda. SDA Sandžaka zahteva od Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenih naroda, kao osnivača i sponzora Međunarodne mirovne konferencije o bivšoj SFRJ u Hagu, Ženevi, Londonu i Daytonu, od 1991. do 1995. godine, da sazovu završnu konferenciju o bivšoj SFRJ i da se reši status države Bosne i Hercegovine i status bošnjačkog naroda”, navedeno je u usvojenom dokumentu SDA Sandžaka.

U usvojenim zaključcima se traži da se u svim bivšim jugoslovenskim republika Bošnjacima prizna ranije stečen status naroda, a da se Bosni i Hercegovini vrati ustrojstvo suverene, jedinstvene, demokratske države ravnopravnih građana i naroda, priznate na tim principima u UN-u 1992. godine i utemeljeno na prethodno održanom referendumu građana BiH 29. februara i 1. marta 1992. godine.

Foto Medin Halilović/Anadolija

“Bosna i Hercegovina kao suverena i nedeljiva država ravnopravnih građana i naroda, članica Evropske unije i NATO-a, predstavlja nacionalni vitalni interes Bošnjaka iz svih novonastalih država na prostoru bivše SFRJ. Favorizovanje koncepta nacionalne organizacije sa nacionalnim predznakom u BiH vidimo kao legalizaciju etničkog čišćenja i ključnu prepreku vraćanja građanskog uređenja u BiH. Shodno tome zahtevamo da se poništi politička dobit ostvarena osvajanjem teritorija silom, genocidom i nasilnom promenom nacionalne strukture stanovništva”, navedno je, između ostalog, u zaključcima SDA Sandžaka.

Istaknuto je da je zalaganje “za pravedan i trajan mir na Zapadno Balkanu potrebna primjena principa reciprociteta, a ne privilegovan pristup jednom narodu, etničkoj manjini ili zajednici”.

“Tražimo da se Bošnjacima Sandžaka osigura pravo da uspostavljaju i razvijaju sve vrste odnosa sa Bošnjacima Bosne i Hercegovine koji ne mogu biti manjeg obima od specijalnih paralelnih odnosa srpskog naroda u Bosni i Hercegovini sa svojim matičnim narodom u Srbiji. Zalažemo se za normalizaciju odnosa, saradnju i uspostavljanje bilateralnih i multilateralnih odnosa između novonastalih država na Balkanu”, poručeno je u zaključcima.

Takođe, od visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita i od Vijeća za implementaciju mira u BiH se zahteva da sazovu završnu konferenciju pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija za rješenje jugoslovenske krize. Ti zahtevi će od strane zastupnika SDA Sandžaka biti zvanično upućeni. U cilju dobijanja političke podrške biće sprovedene aktivnosti u Sandžaku, Bosni i Hercegovini i na međunarodnom planu.

Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, koji je na čelu stranke od njenog osnivanja, je rekao da SDA Sandžaka zastupa interese građana Sandžaka i bošnjačkog naroda u Srbiji i da od svojih programskih ciljeva nije odustala već 33 godina i ti ciljevi su borba za slobodu.

Foto Medin Halilović/Anadolija

“Ljudi se rađaju slobodni i jednaki u svojim pravima i to je naše načelo. Mi smo jedino protiv velikosrpske politike, ne protiv Srba kao naroda ili pojedinaca. Suverena, nedeljiva i jedinstvena Bosna i Hercegovina je preduslov za opstanak Bošnjaka, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego na celom Balkanu. Narod koji nema državne institucije nestaje. Nismo rekli da je autonomija Sandžaka najviši ili najniži stepen, ili da je ono što je na referendumu izglasano gotovo i da će biti sutra, nego smo rekli da je to uslov za opstanak građana Sandžaka, za brži ekonomski razvoj svih građana Sandžaka i za opstanak Bošnjaka u ovoj zemlji”, poručio je Ugjanin.

Podsetio je da je ne međunarodnim mirovnim konferencijama devedesetih usvojena odluka da neće biti priznata teritorijalna osvajanja silom kao svršen čin, da će sve republike SFRJ biti priznate u republičkim granicama, a delovima naroda koji ostanu izvan matičnih država biti dodijeljen specijalni status.

“Nije to naša utopija. Ovu ideju i program sigurno nećemo promeniti”, poručio je Ugljanin naglasivši da čovek može biti gladan, ali ne može biti bez slobode.

Na 33. godišnjici od osnivanja SDA Sandžaka sumiran je dosadašnji politički rad i delovanje, te predstavljeni planovi ogranaka na području regije Sandžak.

Na skupu su pročitane čestitke prisitigle od AK Partije u Turskoj, Turske demokratske partije (TDP) Severne Makedonije, Bošnjačke stranke (BS) iz Crne Gore, predsednika SDA BiH Bakira Izetbegovića, kao i predsednika Pokreta za preokret Janka Veselinovića iz Beograda.

Foto Medin Halilović/Anadolija

Kao deo SDA za bivšu Jugoslaviju s centralom u Sarajevu, kao prva bošnjačka i sandžačka politička organizacija posle Drugog svjetskog rata, SDA Sandžaka je osnovana 29. jula 1990. godine na Gradskom stadionu u Novom Pazaru, gde je prisustvovalo više od 40.000 ljudi.

Na osnivačkoj skupštini pored rahmetli Alije Izetbegovića, predsednika SDA i kasnije prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, prisustvovali su brojni intelektualci sa prostora bivše Jugoslavije.

SDA Sandžaka je parlamentarna stranka od svog osnivanja i u Srbiji je danas registrovana kao politička organizacija bošnjačke nacionalne zajednice.

Nastala je kao nacionalni pokret sandžačkih Bošnjaka i osnivač je Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) i niz humanitarnih, sportskih, kulturnih organizacija i ustanova na području Sandžaka i dijaspore. (Izvor i foto Anadolija Medin Halilović)

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno