CodeArt Studio
NaslovnaKosmetMaja Gojković: Priština godinama unazad falsifikuje istoriju

Maja Gojković: Priština godinama unazad falsifikuje istoriju

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković kazala je da Priština poslednjih godina ima novi strateški cilj koji, kako je rekla, podrazumeva napad na srpsko kulturno nasleđe na teritoriji Kosova i Metohije.

-Pokušavaju da falsifikuju istoriju i nacionalni identitet. Samo zlonameran čovek ili političar može da podigne ruku i glasa za članstvo vlasti u Prištini u UNESKO-u, pored onolikog pogroma i uiništavanja naših svetinja, rekla je Gojković za Tanjug.

Zahtev Prištine da im se ustupe brojni neolitski artefakti, iskopani na području pokrajine, Gojković je okarakterisala kao poslednje slučajeve i pokušaje “da se falsifikuje istorija i veštački kreira identitet”.

-Mi smo tu vrlo oštri. Dobra je saradnja Ministarstva kulture sa Ministarstvom spoljnih poslova, Zavodom za zaštitu spomenika, sa našim ambasadorom u UNESKO. Sa državama sa kojima imamo bilateralne sporazume razgovori su uvek na tu temu. Ne možemo da dozvolimo da neko prilikom otimanja teritorije, otima i naše kulturno nasleđ, rekla je Gojković.

Dodala je da o srpskim spomenicima u pokrajini brinu Kancelarija za KiM i Republički zavod za zaštitu spomenika koji su, kaže, zaista prisutni, bave se i konzervacijom i restauracijom.


Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno