CodeArt Studio
NaslovnaPolitikaBilčik: Srbija da ide ka EU

Bilčik: Srbija da ide ka EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je da je EP posvećen pristupanju Srbije EU, da je to jasan i nepromenjen stav.

Dodao je i da Parlament insistira na tome da se kredibilna perspektiva proširenja zasniva na političkoj volji, održivim naporima i nepovratim reformam u svim oblastima, posebno u vladavini prava i posvećenosti evropskim standardima i vrednostima.

“Ukupna brzina napretka Srbije ka EU zavisti od vladavine prava, punog usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujućii sankcije protiv Rusoje, kao i od normalizacije odnosa sa Rusijom. Ovo nisu novosti za naše partnere u Srbiji”, poručio je Bilčik u utorak govoreći pred Evropskim parlamentom, koji danas treba da usvoji izveštaj o Srbiji.

Bilčik je poručio da se pred Srbijom nalaze izazovi koji su “bili prisutni i na početku pristupnih pregovora”, a koji se tiču borbe protiv organozovanog kriminala, poboljšanja izbornih uslova i medijskog okruženja, te napretka na putu Srbije evrointegracija.

Bilčik je pozdravio objavljivanje zvaničnih rezultata izbora u Srbiji, ali i ukazao da se u situaciji velikih geopolitičkih preokreta, socijalnoekonomskih problema u Evropi i rata u Ukrajini, Srbija nalazi bez vlade i da je izgubljeno značajno vreme za donošenje strateških odluka.

“EU pristupanje je strateški prioritet Srbije. Moramo da vidimo de se tako i tretira od strene političcke elite u Srbiji. Vreme je za Srbiju da krene ka EU, a ne u stranu”, poručio je Bilčik.

Izvestilac EP za Srbiju je pohvalio napredak zemlje u procesu usvajanja ustavnih amandama, kao i korak napred učinjen na apriliskim izborima koji će voditi ka nacionalnom parlamentu sa više pluralizma.

“Postoji jasan put za napredak Srbije na EU putu. Lopta je sada u rukama novog rukovodstva i nove vlade”, zaključio je Bilčik.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno