CodeArt Studio
NaslovnaIstaknutoPredstavljena dokumenta osmanske istorije Sandžaka

Predstavljena dokumenta osmanske istorije Sandžaka

Dokumentarna izložba “Srbija i Crna Gora u Orijentalnoj zbirci Istorijskog arhiva Šumadije u Kragujevcu” na kojoj je, između ostalog, predstavljena istorija svakodnevnice i upravljačkih praksi Osmanskog carstva na teritoriji Sandžaka, otvorena je večeras u novopazarskom muzeju “Ras”.

Jedan od autora izložbe Nenad Karamijalković ocenio je da je arhivska građa iz tog perioda presudna za rekonstruisanje prošlosti Srbije, posebno za onaj period kada ona nije postojala kao država.

“Mi smo uspeli da prikupimo 174 dokumenta i 30 knjiga ugavnom pisanih na osmansko-turskom pismu. Pre svega to su verske knjige pisane na arapskom, ali smo pripremajući ovu izložbu, izdovijili 13 dokumenata i isečke iz četiri knjige”, kazao je Karamijalković.

Na izložbi je predstavljana dozvola sultana Mahmuda II za izgradnju džamije u selu Melaje, molba Srpkinje iz Novog Pazara šerijatskom sudu zbog bračnih problema, kao i povelja sultana Abudulhamida II o odlikovanju Kazima-bega Pljevaljkog.

Generalni konzul Turkiye u Novom Pazaru Bašar Bašol rekao je da je izložba “Srbija i Crna Gora u Orijentalnoj zbirci Istorijskog arhiva Šumadije u Kragujevcu” izuzetno značajno delo i za širu javnost i za naučne krugove kako u Srbiji, tako i u Turskoj.

-U okviru ove izložbe je određeni broj dokumenata koji se odnose na našu zajedničku historiju i kulturu transkribovan i preveden na srpski jezik i predstavljen čitalačkoj publici i istraživačima. Na taj način su rasvetljeni dokumenti koji će nam omogućiti da bolje razumemo našu zajedničku istoriju i kulturu. Zadovoljstvo nam je što su u ovu izložbu uvršteni i dokumenti koji se odnose na regiju Sandžak, koja se na nalazi na području koje pokriva naš Generalni konzulat, rekao je on.

Dodao je da zna da u arhivima širom Srbije ima mnogo neistraženih i nerasvetljenih osmanskih arhivskih dokumenata o “našoj zajedničkoj historiji i kulturi i da ti dokumenti čekaju istraživače koji će ih rasvetliti i predstaviti široj javnosti.”

-Ubeđen sam da će Turska agencija za saradnju i koordinaciju – TIKA u saradnji sa arhivima u Srbiji uraditi sve što je potrebno kako bi se ti dokumenti predstavili široj javnosti, jer je TIKA i ranije podržavala druge projekte u ovoj oblasti. Jedan od tih projekata je i veoma značajna studija “Osmansko kulturno naslijeđe Sandžaka – Nišani u haremima novopazarskih džamija” među čijim autorima je i uposlenik našeg Generalnog konzulata Nesip Pepić. Ova studija je objavljena 2020. godine, ali zbog epidemije koronavirusa još uvijek nismo organizovali njenu promociju. Nadam se da ćemo uskoro u Novom Pazaru organizovati promociju i tog projekta, kazao je on.

Otvaranje izložbe organizovali su Istorijski arhiv Šumadije, Ministarstvo kulture, Grad Kragujevac, Muzej “Ras” i Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno