CodeArt Studio
NaslovnaKosmetPetković poručio Kurtiju: Vučić je uvek spreman za konstruktivan dijalog

Petković poručio Kurtiju: Vučić je uvek spreman za konstruktivan dijalog

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković poručio je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, povodom njegove izjave da Beograd koči primenu dogovora postignutih uz posredovanje EU, da omogući formiranje Zajednice srpskih opština na način kako je ona definisana Briselskim sporazumom, a u skladu sa obavezama koje su na sebe preuzeli pregovarači Prištine.

“Pitanje Zajednice srpskih opština je jedini pouzdan lakmus papir kojim se meri nečija konstruktivnost i opredeljenosti za dijalog”, rekao je Petković, navoidi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kako je rekao, ne može neko ko otvoreno negira obavezu Prištine da sprovede Briselski sporazum, posebno u delu koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, da optužuje Beograd za blokadu dijaloga, kao i da ponajmanje osnova za to ima Kurti čija politika “počiva na lažima i mržnji prema Srbiji i Srbima”.

“Beograd će na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem uvek biti spreman da se odazove svakom pozivu na dijalog, ali produktivan dijalog se može imati samo sa kredibilnim i konstruktivnim sagovornikom, što Kurti nije i nikada nije ni bio”, naveo je Petković.

Kako je rekao, umesto da sprovodi dogovorene sporazume Kurti opsesivno progoni zvaničnike Srpske liste i gotovo svakodnevno preti Srbima na severu Kosova i Metohije.

“Razumljiva je njegova nervoza zbog poruka političkih predstavnika srpskog naroda u pokrajini da se ne plaše ni njega ni njegovih pretnji. Zna Kurti dobro da Srbi imaju svoje zaštitnike koji nikada neće dozvoliti da sprovede svoje ratnohuškačke planove na štetu srpskog naroda na KiM i zato i napada Milana Radoičića”, rekao je Petković.

Dodaje da mu i lično poručuje da se njegovi snovi o etnički čistom samoproglašenom Kosovu nikada neće ostvariti i da Srbija neće odustati od zaštite ličnih i kolektivnih prava srpskog naroda u pokrajini i dozvoliti da se nad Srbima severno ili južno od Ibra sprovodi nasilje.

“Dakle, gospodine Kurti, umesto što u propagandne svrhe sričete rečenice na srpskom, omogućite srpskom narodu da živi slobodno i bezbedno na svojim vekovnim ognjištima, dozvolite povratak prognanih Srba i ispunite obaveze iz Briselskog sporazuma! A onda ćemo moći da merimo ko je konstruktivniji u dijalogu”, zaključio je Petković.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno