CodeArt Studio
NaslovnaKosmetPetković: Oba predloga Srbije Aljbin Kurti je odbio

Petković: Oba predloga Srbije Aljbin Kurti je odbio

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković rekao je da je Beograd juče u Briselu izneo dva predloga rešenja u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim dokumetima ali da ih je odbio Aljbin Kurti.

-Gledali smo sva rešenja koja neće pogaziti interese naše države, a koja će ići u pracu kompromisnog rešenja i to je razlog što vam se ja danas obraćam, a ne Vučić, rekao je Petković i dodao da danas počinje trka sa vremenom i da se gleda kako da, pored svih teškoća i gotovo nemogućih uslova a koje stvara Aljbin Kurti, osigura mir za Srbe na KiM, da izbegnemo sukobe i da nastavimo sa razvojem i napretkom cele naše države.

-Prvi naš predlog se odnosio na lične karte i tu smo bili spremni da prihvatimo ono što je bilo dogovoreno u sporazumu od 2. jula 2011. koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Thiri, a reč je o Sporazumu o slobodi kretanja i taj dogovor nije dobar. U njemu se pominju i priznanje i prihvatanje kosovskih ličnih karata, kosovskih vozačkih dozvola, prvi put se u ovaj dokument uvode tablice tzv. Republike Kosovo. Po pitanju ličnih karata bili smo spremni da za građane Srbije koji imaju prebivalište u centralnoj Srbiji, kojima se lična karta vodi na neki grad u centralnoj Srbiji, da kada idu na prostor KiM, njima na administrativnom prelazu Priština izdaje ulazno-izlazni dokument, naveo je Petković.

Drugi predlog, koji se odnosi na registarske tablice, podrazumevao je, kako je rekao Petković, da se držimo sporazuma koji je donet 2011, držeći se slova člana 7 i onoga što je dogovoreno.

-Svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu će korititi RKS ili KS tablice, izdavaće ih nadležni organi na Kosovu a biće distribuirane uz posredovanje Euleksa ukoliko bude potrebno. Svaka strana će uložiti napore da to bude sprovedeno. Dakle Borko Stefanović i tadšnja vlast su uveli postojanje RKS jer smo ih priznali sporazumom, nažalost. I ograničio je važenje KS tablica, to su Umnikove tablice koje se izdaju od 1999. godine i trajale su dvadeset godina. To su statusno neutralne tablice, koje su uvršćene u ove sporazume. Kada je Marko Đurić bio pregovarač one su produžene na još pet godina. Rečeno je da će kada istekne rok, dve strane sesti za sto i razgovarati o daljem toku, naveo je Petković koji je još jednom ponovio da je oba predloga Aljbin Kurti odbio.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno