CodeArt Studio
NaslovnaKosmetPetar Petković: Uspeli smo da sačuvamo srpske lične karte

Petar Petković: Uspeli smo da sačuvamo srpske lične karte

Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković, komentarišući dogovor koji je postignut između Beograda I Prištine, kazao je da je do njega došlo zahvaljujući snažnim diplomatskim naporima predsednika Aleksandra Vučića.

-Danas smo uspeli da dobijemo potrebne garancije EU i time postignemo dogovor koji se tiče slobode kretanja i srpskih dokumenata. Njime smo uspeli da obezbedimo mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije i sačuvamo srpske lične karte za Srbe u južnoj pokrajini, kako severno, tako i južno od Ibra. Zato mogu da kažem da imamo značajnu i važnu vest. To je od presudnog značaja za Srbe koji žive na KiM, jer smo uprkos svim preprekama i ucenama, uspeli da sačuvamo srpska lična dokumenta za naš narod u pokrajini, pa samim tim sačuvali smo i prisustvo države Srbije na tom prostoru. To znači da će svaki građanin Srbije koji živi na Kosovu i Metohiji moći sa srpskom ličnom kartom slobodno da se kreće. Svaki Srbin južno i severno od Ibra, bez izuzetka, će moći sa svojom srpskom ličnom kartom normalno i bez problema da živi, radi, putuje i prelazi preko administrativnih prelaza, rekao je Petković.

On je kazao da može da izvesti javnost “da smo prethodnih nedelja vodili tešku diplomatsku borbu na čelu sa predsednikom Vučićem, a polazeći od obaveze poštovanja Sporazuma o slobodi kretanja koji je 2011. potpisala bivša vlast u Beogradu, a koji je Priština pokušala da iskoristi za ukidanje srpskih ličnih karata i posledično, ukidanje države Srbije sa KiM.”

-To nismo dozvolili, jer smo uspeli da sačuvamo lične karte koje izdaje Republika Srbija za srpski narod koji ima prebivalište na Kosovu i Metohiji. Danas popodne smo obavešteni da je prihvaćen uslov Beograda o kom je jutros govorio predsednik Vučić i dobijene su garancije EU da će srpski narod na KiM moći da se slobodno kreće sa srpskim ličnim kartama. Ovaj današnji dogovor kojim se prihvataju lična dokumenta iz pre svega obostranog praktičnog razloga slobode kretanja prati tekst disklejmera, koji će biti svuda vidno istaknut, a koji glasi: “Omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine (Kosova) se vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja slobode kretanja, u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja postignutim u Dijalogu 2011. godine, ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999)”.

-Ovim dogovorom Srbi sa Kosova i Metohije ostaju svoji na svome i neće im biti potreban nikakav papir, dokaz ili dodatni dokument da mogu da žive na svojim ognjištima. Ovim dogovorom uspeli smo da se izborimo da se našem narodu koji živi na KIM ne izdaju nikakvi papiri sa viznim režimom trajanja od 90 dana, jer Srbi na KiM nikada neće biti stranci na svojoj zemlji. U periodu pred nama očekuju nas značajni izazovi u vezi sa srpskim registarskim oznakama, ali mogu da potvrdim da 1. septembra Srbi sa Kosova i Metohije neće imati nikakve probleme sa srpskim dokumentima na administrativnim prelazima. Priština je ipak na kraju prihvatila postojanje ličnih dokumenata koje izdaje Republika Srbija za srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji, rekao je Petković.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno