CodeArt Studio
NaslovnaKosmetOslobođeni optužnice za planiranje terorističkih napada na Kosovu

Oslobođeni optužnice za planiranje terorističkih napada na Kosovu

Osnovni sud u Prištini oslobodio je Gramosa Šabanija, Aljberta Ademaja, Edona Haljitija i Ljeotrima Musljijua optužbi da su pripremali terorističke napade na objekte SPC, KFOR, kafiće i diskoteke širom Kosova.

Sudija Agim Kuči rekao je da je ova četvorka oslobođena jer nije dokazano da su počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

-Protiv ove presude nezadovoljne stranke imaju pravo žalbe u zakonskom roku od 15 dana, rekao je sudija Kuči.

Ovo je ponovljeni postupak jer je 2019. sud osumnjičenu šestorku osudio na ukupno 25 godina i devet meseci zatvora. Oni su tada proglašeni krivim za planiranje ovih terorističkih napada.

Prema optužnici, Bujar Behrami i Resim Kastrati su u periodu od decembra 2017. do 29. juna 2018. godine pripremali terorističke napade na Kosovu.

Behrami je, kako navodi tužilaštvo, pokušao da stvori grupu pod nazivom “Pomoćnici Islamske države u zemlji orlova”, koja bi delovala na Kosovu, u Makedoniji i Albaniji.

Oni su planirali da dignu u vazduh diskoteke “Insomnia” i “Cambodia” u Gračanici, kao i pravoslavnu crkvu u Severnoj Mitrovici.

Optužnica je Gramosa Šabanija teretila i za pripremanje terorističkog napada u Belgiji gde je planirao da izvrši samoubilački napad.

Edona Haljiti je, prema navodima Tužilaštva, planirala da izvrši samoubilački napad sa eksplozivom u vozilu protiv pripadnika Kfora.

 Ademaj i Musliju bili su optuženi da su znali i bili obavešteni da se napadi spremaju i da to nisu prijavili policiji.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno