CodeArt Studio
NaslovnaIstaknutoKurti odbio poziv Makedonije da učestvuje na samitu "Otvoreni Balkan“

Kurti odbio poziv Makedonije da učestvuje na samitu “Otvoreni Balkan“

Premijer Makedonije Dimitar Kovačevski pozvao je kosovskog premijera Aljbina Kurtija da prisustvuje inicijativi “Otvoreni Balkan”, koja će biti održana u Ohridu 7. i 8. juna, što je Kurti odbio, prenosi Koha.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Kurti je napisao pismo Kovačevskom, gde je još jednom objasnio stav Kosova i kako vidi regionalnu saradnju.


“Republika Kosovo pozdravlja regionalnu saradnju zasnovanu na principima ravnopravnosti. U tom cilju, aktivno smo angažovani u Berlinskom procesu, koji pokriva mnoge regionalne inicijative, uključujući Zajedničko regionalno tržište, koje je odobrilo šest zemalja Zapadnog Balkana na Samitu u Sofiji 2020”, naveo je Kurti.


Naglasio je da Srbija u okviru Berlinskog procesa zahteva nejednak tretman građana Kosova i blokira svaki sporazum u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta što omogućava regionalnu saradnju zasnovanu na principima ravnopravnosti.


 “S obzirom na zajedničke vrednosti između naše dve zemlje, u našem je interesu da zajedno radimo na sprečavanju Srbije da promoviše svoje ruske i kineske interese u našem regionu. Srbija dosledno negira nezavisnosti, suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i blokira jednake mogućnosti za građane Kosova“, navodi se u pismu.


Kosovo i Makedonija, kako je naveo, dele zajedničke vrednosti i težnje da se pridruže Evropskoj uniji.
“Takođe, delimo zajedničko uverenje u slobodu, demokratiju, pravdu i poštovanje ljudskih i građanskih prava, slobodne medije i slobodu misli i političko okruženje u kojem opozicija ne ćuti, već napreduje i može da pobedi na sledećim izborima. Zato smo preduzeli reforme, borimo se protiv korupcije, promovišemo vladavinu prava, unapređujemo ekonomiju i povećavamo mogućnosti za sve”, navedno je u tom odgovoru. 


Kurti je dodao da su Makedonija i Kosovo usklađeni sa spoljnom politikom EU, uključujući i protivljenje “ničim izazvanoj i neopravdanoj okupaciji Ukrajine od strane Rusije”. Dodao je da su brzo osudili Rusiju i uveli sankcije, uprkos ekonomskim poteškoćama.


Pre nekoliko dana, premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da će prisustvovati samitu, iako je Crna Gora do sada, uz Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, odbila inicijativu koju su pokrenule Albanija, Srbija i Severna Makedonija.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno