CodeArt Studio
NaslovnaKosmetKurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje, prenosi Reporteri.

Kosovski premijer navodi i da kada je “međusobno priznanje u pitanju spreman da to uključi u dijalog”:

Kurti je rekao da je Deklaraciju mira, koju je predložilo Kosovo 2021. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio, kao i plan za međusobnu zaštitu prava manjina u granicama jednih drugih.

U svom uvodniku publicista Vašington posta piše da je “podrška Kremlja Srbiji snažan podsticaj Vučiću da zadrži status kvo citirajući Kurtija koji je rekao “Putin želi da Kosovo pretvori u propalu državu”.

-Posle onog što Putin smatra neuspehom u Avganistanu i Iraku kao izraz intervencija SAD i NATO-a, ostaje samo Kosovo. Putin želi da predstavi Kosovo kao privremeni uspeh. Dakle, zaštita Kosova je veoma važna, rekao je Kurti.

Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se prvi put u Briselu 15. juna 2021. u okviru dijaloga, sastanka koji je završen bez dogovora o temama.

Dvojica lidera sastala su se i 4. maja ove godine u Berlinu, u Nemačkoj, na radnoj večeri koju je organizovao Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno