CodeArt Studio
NaslovnaKosmetFatmir Sejdiju: ZSO treba što pre formirati

Fatmir Sejdiju: ZSO treba što pre formirati

Nekadašnji predsednik privremenih prištinskih institucija Fatmir Sejdiju kaže da ne treba odugovlačiti sa formiranjem Zajednice srpskih opština, jer, kako kaže, ona neće imati izvršna ovlašćenja.

Dan uoči dolaska specijalnog izaslanika SAD Gabrijela Eskobara i predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka u Prištinu, a potom i u Beograd, Sejdiju za RTK kaže da su “partneri Kosova ti koji su veoma zainteresovani za okončanje ove tenzije između Kosova i Srbije”.

Za podignite tenzije Sejdiju optužuje Beograd i tvrdi da namerno odugovlači proces s ciljem da, kako navodi, “optereti Kosovo, kao što je to bio slučaj proteklih sedmica sa graničnim tačkama”.

On tvrdi da Zajednica srpskih opština, čije formiranje je inače predviđeno Briselskim sporazumom još pre gotovo 10 godina, neće imati izvršna ovlašćenja.

Njegovo tumačenje da je, kako navodi, “Ustavni sud doneo odluku o formiranju Zajednice (srpskih opština)” i da ne treba ići dalje od onoga što je ovaj sud predvideo.

„Sud je dao svoje mišljenje i dužni su da ispitaju mogućnost njegovog sprovođenja. Biće formirana Zajednica (srpskih opština), ali neće imati izvršna ovlašćenja”, tvrdi Sejdiju i dodaje da ZSO neće imati svoje delegate u Skupštini i drugim institucijama, kako to, kako kaže, Beograd očekuje.

Prema njegovim rečima, tumačenje Beograda da se ZSO institucionalizuje je “veoma lukav”, ali da ni prema Ahtisarijevom planu taj, kako kaže, mehanizam nema izvršna ovlašćenja.

“To je vrsta tehničke podrške, savetodavne nadležnosti, deljenja dobrih iskustava jedne opštine sa drugom, što ih ne sprečava da sarađuju sa opštinama sa albanskom većinom, pa čak ni sa opštinama iz evropskih zemalja. Ali, to ne znači da se stvara drugi nivo vlasti, ne znači da je narušen unitarni karakter države“, tvrdi Sejdiju, koji je bio i lider Demokratskog saveza Kosova.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno