CodeArt Studio
NaslovnaKosmetEU: Znali smo da će Kosovo ukinuti srpske tablice

EU: Znali smo da će Kosovo ukinuti srpske tablice

Evropska unija znala je da će Kosovo ukinuti registarske tablice koje izdaju organi Srbije na Kosovu, potvrdio je portparol EU Peter Stano. On je kazao da zvanična Priština ima pravo na takvu odluku.

-Prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Kosovo ima pravo da postepeno ukine tablice KM, naveo je Stano u pisanoj izjavi koju je dostavio medijima.

Potvrdio da je EU ranije ove nedelje obaveštena o planovima kosovske Vlade, ali da nisu bili konsultovani.

Prema rečima briselskog portparola, važno je da se za implementaciju ovog plana da dovoljno vremena, te da se on priprema i sprovodi uz bliske konsultacije sa pogođenim građanima i u skladu sa dobrom evropskom praksom.

Odluka kosovske Vlade je izazvala oštru reakciju Beograda. Reagujući na ove odluke, predsednik Srbije,Aleksandar Vučić je 29. juna optužio zvaničnike Kosova da spremaju “progon” srpskog stanovništva. Za te tvrdnje nije izneo nikakve dokaze.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je bio u Beogradu u trenutku kada je Vlada Kosova saopštila odluku.

On je ocenio da je u odnosima Srbije i Kosova nastala “nova situacija” koja je promenila “planove i teme” njegove posete.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno