CodeArt Studio
NaslovnaIstaknutoDačić: Putinovo spominjanje Kosova nije bilo u interesu Srbije

Dačić: Putinovo spominjanje Kosova nije bilo u interesu Srbije

Predsednik poslednjeg saziva republičkog parlamenta Ivica Dačić kazao je da je sramotno što se na sednici Komiteta za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja je održana u Grčkoj, u jednom trenutku govorilo o teritorijalnom integritetu Ukrajine, a već u sledećem su se pozivale države da priznaju nezavisnost Kosova, prenosi Kurir.

“Bio sam na više sastanaka, ceo dan je bila rasprava o Ukrajini, o turskom delu Kipra, vatreni govori o teritorijalnom integritetu. Onda se pređe na drugu tačku dnevnog reda gde se pozivaju sve države da priznaju Kosovo. Ja se javim i kažem: Kako vas, bre, nije sramota? Ceo dan ovde slušam o teritorijalnom integritetu, pa kako vas nije sramota da sad narušavate teritorijalni integritet vaše punopravne članice. Zemlje koja je priznata u svojim međunarodno priznatim granicama”. Oni mi na to kažu: Vi? Pa, vi ste genocidni narod. Vi ste njih uništavali genocidom. To pričaju oni koji su nas uništili i uništavali u svim ratovima do sada. I šta sad mi treba da kažemo “bravo”? Ne možemo da kažemo bravo. U tome je stvar”, rekao je Dačić.

On je istakao da je procena Finske i Švedske da su ugroženi od strane Rusije.

“Ali neka svako radi šta hoće sa svojom zemljom. I Milošević i Milutinović su rekli da ćemo ući u NATO ako sačuvamo Kosovo i Metohiju, ali su mu vratili papir s tim predlogom”.

Kako je istakao, Srbiji neće biti lako da se postavi u ovoj situaciji.

“Sve je ovo igra velikih, a kao i uvek nastrada trava. Ne bi bilo prvi put da se ovakve krize otrgnu kontroli, ali ću podsetiti sve i da su ti interesi ponekad veoma promenljivi. Ako ste primetili šta je Kisindžer rekao, to je da treba odvojiti Kinu od Rusije, ali ih SAD i zapad teraju u ruski zagrljaj. Soroš priča o demokratskom i autokratskom društvu, a to je relativno. Ono u čemu Srbija nema dilemu jeste da želi da ide u EU, ali da nikada nije bilo lako kako će se Srbija postaviti. Da li će biti sankcija prema Rusiji, jedino je važno samo kako će naša zemlja imati interes od toga”,  naveo je on.

Putinovo spominjanje Kosova nije bilo u interesu Srbije, ali, kako je istakao, sami treba da iskoristimo situaciju onako kako nama odgovara.

“Spoljna politika nije samo teoretska rasprava. Jasno je da je ovde samo računica, nije reč samo o ljubavi i mržnji, već samo o interesu. Predsednik Vučić je sto puta govorio da Srbija ima politiku koja se odnosi samo i isključivo na interes Srbije. Mi želimo da idemo evropskim putem, sa našom vlašću se najdalje otišlo u pregovorima za Evropsku uniju”, kazao je.

Dačić smatra da će Srbija proći kroz svetske krize mnogo organizovanije nego neke druge zemlje.

“Naša zemlja je to preživela više puta u poslednjih 150 godina. Naš problem je što smo mi stalno u nekim krizama. Za Srbiju je pitanje Ukrajine istovremeno i pitanje koje traži odgovor i na neka naša pitanja. Ko će nama zameniti Rusiju i Kinu ako mi narušimo političke odnose sa njima”, istakao je Dačić.

Razgovor Aleksandra Vučića i Vladimira Putina je potvrda poštovanja Rusije prema Srbiji istakao je Ivica Dačić.

“Pitanje energetske bezbednosti je jedno od ključnih pitanja. Mi nismo u situaciji da imamo više snabdevača gasa, to je problem i čitave Evrope. Nije bitno da li je taj gas iz Rusije, za nas je bilo veoma bitno da se sačuvaju dobri politički odnosi sa najvažnijim akterima na svetskoj političkoj sceni. Potvrđen je dobar odnos sa Rusijom na bilateralnom planu, poznat je i naš stav o Ukrajini, koji je veoma važan za Kosovo i Metohiju. Taj stav nije menjan. Mi osuđujemo narušavanje teritorijalnog integriteta, ali nismo uvodili sankcije Rusiji”, rekao je on.

Kako je dodao, predsednik Vučić je istakao da je Srbija dobila i i više nego što je očekivala, a to je jedan od pokazatelja poštovanja prema Srbiji od strane Rusije.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno