CodeArt Studio
NaslovnaIstaknutoAljbin Kurti: Postoji rizik od novog sukoba Kosova i Srbije

Aljbin Kurti: Postoji rizik od novog sukoba Kosova i Srbije

Kosovski premijer izjavio je za italijasnski list Republika da je rizik od novog sukoba između Kosova i Srbije visok, prenosi Albanijan post.

Kako je rekao, s obzirom šta je Rusija uradila sa Ukrajinom, bio bi neodgovoran ako bi rekao drugačije.

“Ne bih rekao da je rizik veoma visok, jer ovde imamo i kontingent NATO-a, ali svakako je visok. Mi smo demokratija koja ima autokratiju na granicama”, kazao je Kurti.

On je dodao da su pre invazije na Ukrajinu prilike bile male, ali da se sada situacija promenila.

“Ako budemo imali drugu epizodu, na primer u Pridnjestrovlju, onda će verovatnoća da će se desiti treći rat na Zapadnom Balkanu, a posebno na Kosovu, biti veoma velika”, rekao je on.

Kurti je govorio i o novim recipročnim merama prema Srbiji, istakavši rok od dva meseca.

“Konverzija registarskih tablica koju je postavio Slobodan Milošević. Ovo je odluka moje vlade. Imaju dva meseca”, poručio je on.

Povodom napada na kosovsku policiju na severu, Kurti je rekao da tužilaštvo istražuje slučaj.

“To su bili ljudi na platnom spisku Beograda, koji rade u nelegalnim strukturama na severu Kosova. Neki od njih su zaista bili kriminalci, pošto su prošle godine završili na crnoj listi Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Kurti.

On je kazao da se to odnosi na Milana radoičića i Zvonka Veselinovića.

“Pozivam se na Radoičića i Veselinovića. Bio je to deža vi. Taj metod su Srbi već koristili početkom 90-ih tokom raspada Jugoslavije. Ali Kosovo je sada demokratska zemlja, oni mogu da urade vrlo malo. Oni su frustrirani jer naša privreda, iako nas ne priznaju kao državu, cveta”, rekao je on.

Kurti je dodao da Srbija ima 48 baza oko Kosova.

“Srbi imaju 48 baza oko Kosova. Protesti nisu bili spontani, već ih je organizovao Beograd uz podršku Rusije”, rekao je Kurti.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno