CodeArt Studio
NaslovnaIstaknutoZukorlić za Danas: Ultra desničarima u Skupštini neće biti lako sa nama

Zukorlić za Danas: Ultra desničarima u Skupštini neće biti lako sa nama

“Stranka pravde i pomirenja želi bit deo manjinsko-inkluzivne vlade Srbije. Uslovi su nam ozbiljne pozicije sa kojih možemo da realizujemo velike infrastrukturne projekte i da podižemo stepen prava nacionalnih zajednica u Srbiji”, kaže za Danas Usame Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja, objašnjavajući zbog čega SPP želi da bude deo manjinsko-inkluzivne vlade Srbije.

Postoji li mogućnost da dobijete neko ministarsko mesto, ili ćete se poput Saveza vojvođanskih Mađara zadržati samo na nivou državnih sekretara?

Verujemo da bi manjinsko-inkluzivna Vlada trebalo imati ministre iz redova nacioalnih zajednica da bi se opravdalo to što je najavljeno.

Da li ste neko ministarsko mesto dogovorili na konaultacijama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem?

Ovo su za nas bili formalni razgovori. Sa predsednikom i vrhom SNS imamo redovne razgovore i još uvek smo u fazi dogovoranja.

Šta su ciljevi SPP, ukoliko uđete u vladu i koji su vam prioriteti?

Veliki infrastruktuvni projekti, kao što su autoput, gasovod, klinički centar, pruga i aerodrom u Sandžaku. Uklanjanje nepravdi i podizanje stepena prava prema verskim i nacionalnim zajednicama.

Na izborima ste dobili tri poslanička mesta, ali nećete moći da formirate poslanički klub. Razmišljate li da sa poslanicima nekih drugih stranaka obezbedite, ipak, poslanički klub koji daje mnogo prednosti?

Da, svakako. U razgovorima smo sa određenim narodnim poslanicima o formiranju zajedničkog poslaničkog kluba.

Možete li da sarađujete sa strankom Sulejmana Ugljanina i strankom Rasima Ljajića, ili i dalje među vama postoji antagonizam?

Mi smo otvoreni za saradnju sa svakim sa kojima možemo napraviti neku korist na terenu. Ne želimo samo dodir sa kriminalcima koji su infiltrirani u političkim krugovima. Mi ne osećamo antagonizme prema našim političkim oponentima. Da li oni osećaju, ne znam. Verovatno im nije lako što smo osvojili preko 50 odsto glasova bošnjačkog naroda u Sandžaku.

Ko će sve biti vaši poslanici?

Profesor Jahja Fehratović iz Novog Pazara, gospodin Zaim Redžepović iz Tutina i moja malenkost, predsednik Stranke pravde i pomirenja.

U parlament Srbije je ušlo dosta desničarskih organizacija. Kakav njihov uticaj očekujete?

Nemamo problem sa desno orjentisanim strankama. Ultra-desničarsko-šovinistički orjentisani narodni poslanici se neće dobro provesti sa nama u Skupštini. Mi smo brana šovinizmu i klizanju Srbije u nove provalije.

U sklopu situacije u Ukrajini stalno se pominje trusni Balkan. Verujete li da je mir održiv i da je pomirenje Srba i Bošnjaka moguće?

Da ne verujemo da je pomirenja Bošnjaka i Srba moguće, ne bi se za njega zalagali. Svesni smo nestabilnosti Balkana i to nam zadaje za obavezu da još više radimo na stabilizaciji, a ona pre svega zavisi od odnosa Bošnjaka i Srba.

Da li ste dobili rezultate obdukcije pokojnog muftije iz Sarajeva i da li se oni poklapaju sa rezultatom koji je stigao iz Beograda?

U narednim danima će biti kompletirani svi rezultati obdukcije iz svih država.

Nedavno o ste naveli da je muftija tokom života dobijao pretnje i da su se te pretnje nastavljene, ali da ste sada vi ta adresa . Ko vam preti? Pomenuli ste da pretnje dolaze iz Sarajeva, ali i iz Sjenice? Imate li obezbeđenje?

Mi koji radimo na suštinskim promjenama smo često meta onih kojima te promjene smetaju. Pretnje sam za sada dobijao isključivo iz kriminalnog podzemlja. Imam obezbeđenje i ne bojim se kriminalaca svakako.

Kako komentarišete govor Dritana Abazovića, crnogorskog premijera u Srebrenici, koji je žestoko kritikovan iz više krugova?

Svoj komentar sam dao na socijalnim mrežama. Srebrenica je bolna tačka svakog Bošnjaka i nije ni malo jednostavno se odnositi prema tom pitanju. To ne smemo zaboravljati ni u kojoj situaciji i delom razumijem iskazivanje bola i tuge. Ne treba braniti Dritana za nešto za što se i sam izvinio. Međutim, kritikovao sam ponašanje medija i drugih faktora iz javnog života koji su se poneli nekorektno prema Dritanu.

Ko su vaši favoriti na izborima u Bosni i zbog čega?

Moji favoriti su oni koji budu imali najbolji program za Sandžak i za Bošnjake koji žive izvan matice. Bosna i Hercegovina je matična država svih Bošnjaka, prema kojima se treba bolje ophoditi. Kao što Srbija gradi škole Srbima u Bosni, može i Bosna graditi škole Bošnjacima u Srbiji. To bi bio most prijateljstva dva naroda i dve države. (Danas)

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno