CodeArt Studio
NaslovnaIstaknutoVučić i Kurti 18. avgusta u Briselu

Vučić i Kurti 18. avgusta u Briselu

Naredna runda dijaloga između Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou biće održana 18. avgusta u Briselu, potvrdio je Peter Stano, portparol Evropske unije.

“Mogu da potvrdim da su, nakon što je visoki predstavnik EU Žozep Borel pozvao obe strane u Brisel, predsednik Srbije Vučić i premijer Kosova Kurti prihvatili njegov poziv i doći će u Brisel 18. avgusta”, potvrdio je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima.

On je naveo da će srpskog predsednika i kosovskog premijera primiti šef evropske diplomatije Borelj kao i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, kako bi zajedno razgovarali “o putu dalje u dijalogu Prištine i Beograda”.

Biće ovo prvi susret Kurtija i Vučića u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa nakon više od godinu dana. Poslednji put su se sastali u Briselu u julu 2021. godine.

Od kada je Aljbin Kurti na čelu kosovske vlade održana su svega dva susreta na najvišem političkom nivou. Oba susreta su protekla sa tenzijama i uz međusobne optužbe.

Zvaničnici EU koji se direktno bave dijalogom su uvek upozoravali da će sazvati novi susret na najvišem političkom nivou jedino kada vide da su strane spremne za napredak u procesu.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je početkom ove nedelje Kurtiju i Vučiću uputio poziv za dolazak u Brisel, u u vreme pojačanih tenzija na Kosovu nastalih nakon što su Srbi na severu Kosova blokirali puteve prema Jarinju i Brnjaku.

Blokade su uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka kosovske vlade o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo i o promeni srpskih registarskih oznaka.

Nakon diplomatske intervencije Vašingtona Vlada je najavila da će odložiti sprovođenje odluka kada se sklone blokade.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno