CodeArt Studio
NaslovnaIstaknutoDženet i džehenem u Mersinu, a onda citrus i tantuni...

Dženet i džehenem u Mersinu, a onda citrus i tantuni…

Na prostoru današnjeg Mersina, grada na obali Sredozemnog mora na jugoistoku Turske, na lokalitetu Jumuk Tepesi, pronađena su naselja iz doba neolita, koja su, kako se procenjuje, nastala 3.600 godina pre nove ere. Novi grad, odnosno Mersin, izgrađen je u 19. veku i postao je veoma važna luka. Ispod temelja grada pronađena su antička naselja, kao i ostaci rimskog grada Soli Pompeiopolis.

Mersin danas broji preko 730 hiljada stanovnika i može se pohvaliti dugačkom plažom. Ovde su zime blage, a leta vruća, prijatno vruća. Ova luka izgrađena je radi izvoza poljoprivrednih proizvoda i ruda iz Kilikije i jugoistočne Anadolije.

Morska voda je čista, bez imalo mulja, idealna za kupanje i uživanje. Duž cele plaže nalazi se šetalište, odlične hladovine koje stvaraju visoke i stare palme.

Posetioci imaju priliku da obiđu brojne istorijske lokalitete koji se nalaze na listi Uneska. Za ljubitelje prirode nezaobilazno mesto je Jama dženet i džehenem. Ove vrtače nastale su pre nekoliko miliona godina i to urušavanjem pećinskih podzemnih tavanica. Dubina jama kreće se od 70 do 128 metara, a do dna stiže se stepenicama. Brojali smo, do dna vodi ravno 450 stepenica.

Foto Infolid

Za one koji se odluče da ne silaze do dna, postoji staklena pozornica sa koje mogu posmatrati ove vrtače koje mame uzdahe. Jame dženet i džehenem prepune su pećinskih ukrasa. Podaci govore da vlažnost vazduha u jamama iznosi od 85 procenata leti, odnosno, 95 odsto zimi i da je vazduh u njima pogodan za obolele od astme. Dobra stvar je što se iz jame izlazi liftom.

Ipak, centralno mesto u Mersinu zauzima citrus. Svake godine u ovom gradu održava se Festival citrusa. Vredne i vešte ruke lokalnog življa prave neverovatne figure od ovog voća. Svojim očima smo gledali džinovske kornjače, hobotnice i zmajeve koji su sačinjeni „nanizanim“ narandžama, limunom…

Tokom ovog festivala na binama se organizuju brojni koncerti, stručna predavanja, predstave… Celom dužinom plaže gostima i šetačima služe se pića od citrusa, slatkiši i posebno izrađeni ukrasi.

Foto Infolid

I još nešto što bi tamo trebalo probati. Tantuni. To je jelo od usitnjenog junećeg ili jagnjećeg mesa, sa dosta začina i povrća, savijeno u tankom testu. Upravo ta jufka daje mu poseban šmek jer u sebi sadrži ulje od pamuka. Zvuči neverovatno. Neverovatnog je i ukusa.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno