CodeArt Studio
NaslovnaHronikaVeštačka inteligencija pogađa gde će se dogoditi zločin

Veštačka inteligencija pogađa gde će se dogoditi zločin

Izgleda da veštačka inteligencija sada može nedelju dana unapred s tačnošću do 90 odsto da predvidi lokaciju i stopu zločina u nekom gradu.

Pokazalo se da slični sistemi mogu podstaći rasističke predrasude unutar policije; što bi se moglo pokazati i u ovom slučaju, ali naučnici koji su kreirali ovaj program tvrde da se on takođe može koristiti za otkrivanje i eliminaciju takve vrste predrasuda.

Robotičar i matematičar Išanu Čatopadhjej sa Univerziteta Čikago i njegove kolege stvorili su AI model koji je analizirao podatke o zločinima u Čikagu od 2014. do kraja 2016, a zatim predvideo nivoe kriminala za nedelje koje su usledile. 

Model je predvideo verovatnoću da će se određeni zločini dogoditi širom grada, koji je bio podeljen na kvadrate od oko 300 metara, nedelju dana unapred s tačnošću do 90 odsto. Takođe je testiran na sedam drugih velikih američkih gradova, sa sličnim nivoom performansi, piše New Scientist.

Prethodni pokušaji korišćenja veštačke inteligencije za predviđanje zločina bili su kontroverzni jer mogu podstaći rasističke predrasude. Poslednjih godina čikaška policija je isprobala algoritam koji je napravio popis ljudi za koje se smatra da bi se mogli najpre naći usred pucnjave, bilo kao žrtve ili kao počinioci.

Pojedinosti algoritma i popisa su u početku držani u tajnosti, ali kada je popis konačno objavljen, pokazalo se da se na njemu nalazi 56 odsto muškaraca crne boje kože od 20 do 29 godina starosti.

Čatopadhjej priznaje da će podaci koje koristi njegov model takođe biti pristrasni, ali dodaje da će preduzeti sve što je potrebno da se smanji efekat predrasuda i da veštačka inteligencija ne identifikuje osumnjičene, već samo potencijalna mesta zločina.

“Neće biti na film ‘Minority Report’. Policijski resursi nisu neograničeni. Dakle, bilo bi sjajno kada biste mogli znati gde će se dogoditi ubistva”, rekao je Čatopadhjej.

Naučnici su takođe koristili podatke kako bi potražili područja u kojima predrasude utiču na rad policije. Analizirali su broj hapšenja u čikaškim četvrtima na različitim socioekonomskim nivoima. Pokazalo se da su zločini u bogatijim područjima rezultirali većim brojem hapšenja nego u siromašnijim, što ukazuje na pristrasnost u reakciji policije.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno