CodeArt Studio
NaslovnaHronikaReakcije na ubistvo mladića u Priboju

Reakcije na ubistvo mladića u Priboju

Ubistvo Ervina Ćelahmetovića u Priboju osudile su tri najveće bošnjačke stranke u Srbiji. One su saglasne da je neophodno adekvatno sankcionisati policajca Igora A. koji je osumnjičen da je na smrt pretukao Ćelahmetovića u jednom pribojskom kafiću.

Bošnjačko nacionalno veće “iskazuje žalost, tugu i zabrinutost koju delimo sa porodicom stradalog, ali i sa celom zajednicom.”

-Kao najviše predstavničko telo Bošnjaka u Republici Srbiji, krajnje ozbiljno shvatamo problem sve češćih izliva šovinizma, nasilja i nacionalne netrpeljivosti u Limskoj dolini i to od strane policijskih službenika koji su dužni obezbediti sigurnost svakom građaninu i građanki Republike Srbije. Bošnjačko nacionalno veće od nadležnih organa zahteva hitnu i ozbiljnu reakciju kako bi se rasvetlila pozadina ovog strašnog ubistva, koje predstavlja sled zabrinjavajućih događaja nakon nacionalističkih istupa grupe policijskih službenika u januaru prosle godine, koji su pevanjem pjesama fašističkog sadržaja pozivali na nova ubistva Bošnjaka, a čiji epilog sudskog procesa jos uvijek nije poznat, navodi BNV.

BNV zahteva od nadležnih organa, a posebno od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, da, adekvatnom reakcijom, osumnjičenog privedu pred lice pravde i da organi reda budu garant da se ovaj i slični slučajevi iz Priboja više nikada i nikome ne ponove.

-Sandžak je primer bogatstva različitosti i suživota ljudi različitih verskih i nacionalnih opredjeljenja ali, nažalost, teška sudbina koju su Bošnjaci imali 90-ih godina prošlog stoljeća nas podsjeća da se zločini ovakve vrste moraju najstrožije kazniti, stoji u saopštenju BNV.

Glavni imam Medžlisa Priboj Islamske zajednice u Srbiji Harun ef. Eminagić na Facebooku je naveo da se sa pretnji prešlo na dela.

-Prvo su meni, Glavnom imamu u Priboju, i mojoj porodici pretili smrću-policija reče sa su uradili što je do njih, sud nijem. Potom su brutalni verbalni napad i vređanje pretrpili hodžinica i njena kćerka zbog mahrame na glavi-policija reče uradili su što je do njih, sud kaže nema elemenata vređanja na verskoj osnovi. Zatim, raspevani pripadnici granične policije i samoprozvane vojvode poslaše nam poruku istrebljenja, a omladina bi da puca u džamije za svoj najveći verski praznik-policija reče uradila je što je do njih, a sud presudi i videsmo kako i jedni i drugi (ne)završiše. Sinoć je ipak policajac uradio što je do njega i to ne obični, već elitni pripadnik MUP-a, u našoj čaršiji, gde se trudimo da ima mesta za svakoga i decu učimo pravim vrednostima, kabadahija demonstrira silu sa beogradskih ulica ugasivši mladi život. A sud-videćemo… Ili, možda, opet nećemo, napisao je ovaj efendija.

Potpredsednik Narodne skupštine Usame Zukorlić u otvorenom pismu upućenom Vladi Srbije, naveo je da u sredini kakva je Priboj, “pogotovu nakon neretkih fašističkih izliva prema muslimanima Bošnjacima koji u tom gradu žive, ovakav događaj zasigurno mora biti ispraćen sa vrha države, kako ne bi došlo do dodatne eskalacije i narušavanja međuetničkih odnosa te dodatnog ugrožavanja bošnjačke nacionalne zajednice u toj opštini.”

-Još uvek nemamo epilog suđenja na fašističke izlive iz januara prošle godine kada je grupa mladića u centru Priboja pevala fašističke stihove „Božić je, pucaj u džamije“ što je deljeno na profilima na društvenim mrežama i od strane policijskih službenika u tom gradu, kao i na par dana pre održano slavlje policijskih službenika uz fašističke stihove “oj Pazaru, novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice…” koji govore i pozivaju na ubijanje Bošnjaka, te veličaju genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, napisao je Zukorlić.

U pismu se dodaje da “uprkos namenskom dolasku predsednika države u Priboj, obećanjima da će policajci adekvatno biti sankcionirani, te informacijama da su pokrenuti disciplinski postupci protiv njih 12, epiloge sudskih postupaka još uvek nemamo, već se isti još uvek, prema našim informacijama, nalaze u predistražnom postupku.”

-Takvo ponašanje tužilačkih i pravosudnih organa dodatno daje vetar u leđa počiniocima, pogotovo policijskim službenicima, da mogu bez konsekvenci širiti fašističke naume, sejati strah, gde sada već imamo smrtni ishod. Zbog svega navedenog, pozivamo Vas, kao predsednicu Vlade, i sve ministre, da što pre posetite opštinu Priboj, te da pored sastanaka i razgovora sa predstavnicima lokalne vlasti, nadležnog tužilaštva, suda i policijske uprave, obavezno razgovarate sa predstavnicima verskih zajednica, političkim subjektima i nevladinim organizacijama, pogotovo onima sa bošnjačkim prefiskom, i nadasve porodicom stradalog Ćelahmetovića. Izostanak reakcije državnog vrha zasigurno bi poslao negativnu poruku i isto tako uticao na dalji razvoj situacije i opstanak stanovništva u ovom gradu, pogotovo kada su Bošnjaci muslimani u pitanju, naveo je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsednik Stranke pravde i pomirenja, Usame Zukorlić.

Narodni poslanik Enis Imamović kazao je da očekuje detaljnije informacije, ali imajući u vidu sve što policija u kontinuitetu radi na štetu Bošnjaka Priboja, ovo svirepo ubistvo je direktna posledica zločinačke svesti koja se neguje, toleriše pa čak i nagradjuje od strane ove vlasti. To je jedan od razloga zašto smo tražili i ponavljamo zahtev za smenu ministra policije Bratislava Gašića, ali i kažnjavanje svih policajaca koji, naročito u Priboju, proteklih godina čine zločine i zlodela nad bošnjačkim stanovništvom, naveo je Imamović.

SDA Sandžaka u Priboju najoštrije osuđuje ubistvo Ervina Čelahmetovića od strane pripadnika MUP Srbije.

-Da su adekvatnije procesuirani i strožije kažnjeni pripadnici Granične policije MUP Srbije koji su u januaru prošle godine pozivali na zločine i genocide nad Bošnjacima Sandžaka, iste one koji su počinjeni u BIH možda do ovog ubistva sada ne bi ni došlo. Živimo u društvu i vremenu gde uniforma koja treba da štiti građane zapravo najbrutalnije krši zakone koji sami treba da sprovode. Izražavamo sućut porodici Ćelahmetović i nadamo se da će pravda biti zadovoljena, da privilegovanih nema i ne sme biti, kakav je slučaj bio do sada, navodi se u saopštenju.

Opštinski odbor Sandžačke demokratske partije Priboj oglasio se saopštenjem za javnost nakon tragedije u ovom gradu u kojoj je smrtno stradao Ervin Ćalahmetović.

-Ovaj incident je izuzetno zabrinjavajući, posebno imajući u vidu činjenicu da je vinovnik pripadnik MUP-a, organa zaduženog za očuvanje reda i bezbednosti građana. SDP traži da država hitno reaguje i preduzme sve neophodne mere kako bi se vinovnik ovog stravičnog događaja priveo pravdi i najstrožije sankcionisao. Država mora da pokaže da niko nije iznad zakona i svi moraju snositi odgovornost za svoje postupke. U ovom trenutku svi treba da budemo uz porodicu nastradalog Ervina. Gubitak voljene osobe je nenadoknadiv i teško je pronaći reči utehe. Kao društvo, moramo pronaći snage da podržimo porodicu u ovim teškim trenucima i da se izdignemo iznad ovog stravičnog događaja, piše SDP.

Dalje se navodi da nam sada najmanje treba podsticanje međuetničkih tenzija.

-Ovaj incident ne sme biti povod za širenje međunacionalne netrpeljivosti. Kao društvo, moramo biti svesni da nasilje ne sme definisati naše međusobne odnose i da je osuda i sankcionisanje ovakvih dela obaveza svakoga od nas. SDP poziva nadležne institucije da hitno preduzmu sve mere kako bi se osiguralo pravno procesuiranje vinovnika, kao i da se sprovede temeljna istraga koja će rasvetliti sve okolnosti ovog incidenta. Očekujemo da pravda bude zadovoljena i da se odgovorni za ovo zlodelo suoče s posledicama svojih dela. U ovim teškim trenucima, apelujemo na sve građane da ostanu smireni i da pokažu solidarnost prema porodici nastradalog, stoji u saopštenju OO SDP Priboj.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno