CodeArt Studio
NaslovnaHronikaAlbanija prva po uzgoju kanabisa, deo droge završava u Novom Pazaru

Albanija prva po uzgoju kanabisa, deo droge završava u Novom Pazaru

Albanija je poslednjih nekoliko godina vodeća zemalja regionu u kojoj se ilegalno uzgaja kanabis koji se distribuira širom Evrope. Deo te droge završi i u Novom Pazaru odakle se dalje prevozi do većih gradova u Srbiji.

U poslednjih godinu dana na području Policijske uprave u Novom Pazaru zaplenjeno je 180 kilograma narkotika, od čega je većina kanabis.

U Svetskom izveštaju o drogama za ovu godinu, koji su sačinile Ujedinjene nacije, navodi se da je Albanija sedma u svetu, a prva u regionu, među najčešće spominjanim zemljama po poreklu, lansiranju i tranzitu kanabisa za period 2016-2019. godine. Posmatrane su ukupno 154 zemlje sveta, pa je sedmo na kojem se nalazi Albanija veoma visoko i jasan je pokazatelj da se u toj zemlji veliki broj ljudi bavi proizvodnjom i prodajom narkotika.

Prvo mesto na svetu zauzima Maroko, a zatim slede Avganistan, Španija, Holandija, Pakistan i Liban.

U regionu jugoistočne Evrope, odmah posle Albanije slede Turska, Rumunija i Bugarska.

Albanija se pominje i u takozvanoj balkanskoj ruti za heroin, koja počinje iz Pakistana, prolazi kroz Siriju, Tursku, Grčku, Albaniju i završava se u zapadnoevropskim zemljama.

U drugom izveštaju, koji je nedavno objavio Evropski centar za praćenje droga, utvrđeno je da su albanske kriminalne grupe od 2017. godine ne samo proširene, već i postale sofisticiranije, kontrolišu i uvoz i distribuciju kokaina iz zemalja Latinske Amerike na evropska tržišta. 

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno