CodeArt Studio
NaslovnaDruštvoZorana Mihajlović: Imaćemo gasa, uvozimo 15 odsto dnevne potrošnje struje

Zorana Mihajlović: Imaćemo gasa, uvozimo 15 odsto dnevne potrošnje struje

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kazala je da će naša zemlja tokom ove zime imati dovoljno gasa i da Srbija izgradnjom gasne interkonekcije sa Bugarskom dobija mogućnost snabdevanja gasom i od drugih dobavljača. Ona je dodala da je to prioritetan projekat ali i da je jednako važno povezivanje sa zemljama u region i izgradnja novog skladišta prirodnog gasa.

Ona je istakla da, kada bi se poredili sa mnogim državama u Evropi, Srbije nije u lošijoj situaciji u odnosu na njih iako smo od ruskog gasa gotovo stoprocentno zavisni.

rekla je da je izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom prioritetni projekat, jer time Srbija dobija mogućnost snabdevanja gasom i od drugih dobavljača, ali da je pođednako značajno povezivanje sa svim zemljama regiona i izgradnja novog podzemnog skladišta prirodnog gasa.

„Nemačka je takođe potpuno zavisna od Rusije, što je velika greška i nije bitno ko je dobavljač, problem je zavisnost od jednog snabdevača. Sledeće godine će gasovod Niš-Dimitrovgrad biti operativan i imaćemo mogućnost da oko 40 odsto naše potrošnje dobijemo od drugih dobavljača”, rekla je Mihajlovićeva za Juronjuz Srbija.

Ona je kao moguće alternativne izvore gasa navela Azerbejdžan i LNG terminal ali je rekla i da je cilj povezivanje sa Hrvatskom i Rumunijom.

“U međuvremenu imamo dogovor sa Gaspromom o kupovini dve milijarde kubnih metara gasa godišnje, zakupićemo dodatne kapacitete u skladištu u Mađarskoj i koliko god da bude komplikovana zima, imaćemo dovoljno gasa za građane i privredu“, rekla je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, dodajući da je planirana i izgradnja novog skladišta podzemnog gasa koje će biti u vlasništvu Srbije.

Ona je, govoreći o snabdevanju električnom energijom, rekla da država čini sve da obezbedi dovoljne količine energije za zimski period, ali da sve to državu košta.

“Činjenica da ćemo uvoziti električnu energiju i sada je, nažalost, uvozimo, na dnevnom nivou između 12 i 15 odsto od ukupne potrošnje. Suština je da se nije ulagalo u kopove, u proizvodnju otkrivke, u proizvodnju uglja i EPS-u treba ulaganje od oko 150 miliona evra da ove i sledeće godine može da proizvede te količine, rekla je ona i zaključila da je šteta što se prethodnih šest godina nije razmišljalo i planiralo, jer je EPS mogao da zaradi, umesto što ćemo do kraja godine potrošiti na uvoz oko milijardu evra.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno