CodeArt Studio
NaslovnaDruštvoZašto helikopteri požare ne gase morskom vodom? Evo odgovora!

Zašto helikopteri požare ne gase morskom vodom? Evo odgovora!

Mnogi se ovih dana pitaju zbog čega helikopteri za gašenje požara ne koriste morsku vodu, koje je u izobilju, u blizini je i reklo bi se, jednostavno se može uzeti.

Dilemu  razrešava dugogodišnji vojni pilot i instruktor letenja na vazduhoplovima JNA i VJ, aktuelni šef službe saobraćaja Aerodroma Crne Gore i nekadašnji direktor Aerodroma Tivat, Rade Marić. 

Postoji nekoliko razloga zbog čega se ne praktikuje uzimanje morske vode, sem onog kada je ne znam koliko urgentno i hitno.

-Svakako, treba uvek vagati, jer što bi rekao narod „skuplja dara nego mera“.  Primarni razlog je što sama morska voda utiče na oštećenje konstrukcije i potencijalno oštećenje motora vazduhoplova, kaže Marić, dodajući da bi u tom slučaju, posle svakog  angažmana, trebalo ispirati i motor i konstrukciju, što opet ima svoje reperkusije.

To je, ističe, i glavni razlog.

-Onaj sekundarni, koji možda i nije toliko eksploatisan u javnosti, ali sigurno jeste interesantan, je što so iz morske vode na teren gde se baci, u značajnoj meri onemogućava bilo kakvo rastinje da nikne. Tako da ni to ne bi bila mala šteta kada bi se morska voda koristila za gašenje požara, kazao je Marić.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno