CodeArt Studio
NaslovnaDruštvoReis Nasufović: Post je milost i šansa da budemo pravi ljudi

Reis Nasufović: Post je milost i šansa da budemo pravi ljudi

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, Sead Nasufović, povodom nastupajućeg meseca Ramazana, kazao je da je baš u njemu poslaniku Muhamedu Kur’an spušten na srce, a da se u toj Svetoj knjizi nalazi lek za srce vernika.

On je islamske vernike pozvao da se raduju Ramazanu, “kao što su mu se radovali i oni pre nas.”

-Da bismo i mi primili Kur’an u svoje srce moramo biti širokih prsa i otvorenih srca, a to se najbolje može postići postom. Zato je važno i potrebno da postimo. Živeti dan bez ikakvih telesnih užitaka, čineći ibadet Uzvišenom Allahu, donoseći salavat na Njegova poslanika Muhammeda, alejhis-selam, jeste dan u kojem je čovjek poput meleka. Post svojom lepotom otvara srce, da ono progovori, da dođe do punog izražaja. Zato verujemo da je pravi postač vrlo drag u susretu sa svima, da je darežljiv prema potrebitom i da je na usluzi svakome kome je pomoć potrebna. To znaju oni koji su post osetili svim svojim bićem, naveo je Nasufović.

Dodao je sa post nije kazna, niti je teret, već da je milost i olakšanje.

-A pre svega šansa da budemo pravi ljudi. Ukoliko, ne daj Bože, postač s lošim nijetom (odlukom) zaposti, onda će mu samo telo gladovati, a duša neće imati nikakve koristi. Spas da čovek ispravno priđe postu nalazi se u znanju i uverenju u obećanu nagradu postaču, a najveća je nagrada da ga Allah, dželle šanuhu, i Njegov Poslanik, alejhis-selam, zavole, rekao je on.

U poruci se dalje navodi da ovaj Ramazan dočekujemo tužni zbog svih stradalih u zemljotresima u Turskoj i Siriji, ali i zbog neprestanih stradanja naših komšija u Ukrajini.

-Čovečanstvo danas živi između ekstremnog straha i daleke nade, baš kao siromah koji izlazi iz zime bez životnih zaliha, a još nema proleća da išta proklija, a kamoli da zrene. Tako biva kad čovek zaboravi na Boga, pa onda Bog učini da čovek zaboravi na samoga sebe. Naša nada i naša želja je da s čvrstim imanom zapostimo, a da iz Ramazana izađemo od greha očišćeni, zajedno sa našim porodicama, prijateljima i komšijama. Molimo se Uzvišenom Allahu da svim ožalošćenim porodicama podari strpljenje i smirenost, bolesnima zdravlje, a svakom čoveku snagu i nadu u bolje sutra, naveo je reis ul ulema.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno