CodeArt Studio
NaslovnaDruštvoPRESUŠILO Uvac i Lim ispod biološkog minimuma

PRESUŠILO Uvac i Lim ispod biološkog minimuma

Dugotrajna suša uslovila je najlošijom hidrološkom situacijom na rekama Lim i Uvac u poslednjih deset godina. Dotok vode na Limu je znatno manji od biološkog minimuma, a to u velikoj meri utiče i na proizvodnju električne energije, koja je u odnosu na isti period prošle godine manja za 35 odsto.

– Trenutni dotok na Limu je između 10 i 15 metara kubnih u sekundi, a biološki minimum koji ispuštamo ispod hidroelektrane Potpeć je 14 kubnih metara u sekundi. Kada radimo sa jednom mašinom na nekom minimumu to je 18 kubnih metara, što znači da je trenutni dotok znatno manji od biloškog minimuma. Slična situacija je na Uvcu, gde beležimo dotok od 1 do 2 kubna metra u sekundi, akumulacije su poluprazne – izjavio je za RINU Predrag Šaponjić, direktor Limskih HE.

Foto RINA

Nedostatak kiše u proleće je dodatno spustio nivoe vode u akumulacijama za hidroelektrane u Srbiji, a supornim letnjim toplim talasom postaje sve gore. Akumulacije u sistemu Drinsko-limskih hidroelektrana su poluprazne a one daju do 12 odsto struje. U okviru Ogranka „Drinsko-Limske HE“ posluju „Limske HE“ sa četiri hidroelektrane: HE „Bistrica“, HE „Potpeć“, HE „Uvac“ i HE „Kokin Brod“.

“Što se tiče nas, mi smo uradili sve što smo mogli. Na tri hidroelektrane završili smo remontne radove a u toku su radovi na Hidroelektrani Potpeć. Poučen iskustvom od ranijih godina uzdamo se u znatno povoljniju hidrološku situaciju u drugoj polovini oktobra kada se očekuju veće vode. Remontni radovi će biti odrađeni i Limske HE će jesen i predstojeću zimu dočekati spremne – poručuje Šaponjić. (RINA)

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno