CodeArt Studio
NaslovnaDruštvoNizak vodostaj na Zlatarskom i Zaovinskom jezeru

Nizak vodostaj na Zlatarskom i Zaovinskom jezeru

Sa Zlatarskog i Zaovinskog jezera i dalje stižu ne tako lepe slike na kakve smo navikli prethodnih godina u ovo doba.

Još uvek su dominatne gole stene, nasukani čamci i živo blato, a na mesta do kojih ste mogli doći samo čamcem sada lagano stižete i terenskim vozilom. Na ovu nezapamćenu situaciju, kako kažu iz EPS-a, najviše utiču loši hidrološki uslovi zbog kojih su dotoci na rekama među najnižim u poslednjih 10 godina i kao takvi nepovoljno utiču na nivo akumulacija u Srbiji.

„Elektroprivreda Srbije“ u radu hidroelektrana u potpunosti poštuje uslove propisane vodnim dozvolama i nivo akumulacija nikada nije ispod propisanog. Trenutna kota Zaovinskog jezera je 847,74 metra nadmorske visine, što je više u odnosu na vodnu dozvolu gde je minimalna radna kota na 815,00 metara nadmorske visine. Na Zlatarskom jezeru trenutna kota je 865 metara nadmorske visine i to je za 20 metara više od minimalne radne kote”, saopšteno je za RINU iz EPS-a.

Nepovoljna hidrološka situacija, tačnije velika suša, uticali su i da proizvodnja električne energije iz hidroelektrana bude manja nego prošle godine, koja je bila hidrološki izuzetno dobra. Meštani sela smeštenih u okolini ova dva jezera strahuju da zbog niskog vodostaja ne dođe do pomora ribe, uništavanja biljnog i životinjskog sveta.

“Stručne službe Drinsko-Limskih HE redovno obilaze i snimaju stanje akumulacija, ispituje se kvalitet voda, a sve u skladu sa vodnom dozvolom. Izveštaji se redovno dostavljaju vodnoj inspekciji i Javnom vodoprivrednom preduzeću „Srbijavode“. Trenutni nivo akumulacija ne utiče na biljni i životinjski svet i biljni i životinjski svet nijednog trenutka nije bio ugrožen”, kažu u EPS-u.

Zbog niskog vodostaja na Zlatarskom i Zaovinskom jezeru upitna je i ovogodišnja letnja turistička sezona, jer su upravo te vodene površine među najposećenijim turističkim lokalitetima u Zapadnoj Srbiji. (Tekst i foto RINA)

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno