CodeArt Studio
NaslovnaDruštvoMože li se položiti matura bez privatnih časova

Može li se položiti matura bez privatnih časova

Za više od 70.000 osnovaca u Srbiji, ovaj jun mogao bi da odluči životni pravac, piše BBC na srpskom jeziku.

Oni se uveliko spremaju za malu maturu, završne ispite na kraju osnovne škole, na kojoj će sakupiti bodove koji će biti presudni za upis u srednju školu.

Zbog važnosti rezultata na testovima i pritiska, đaci i roditelji ulažu vreme i novac u različite vrste priprema, kaže za BBC na srpskom Vera Spasenović, profesorka na Odeljenju za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Četrnaestogodišnji Bogdan Ilić iz Niša, za razliku od drugara iz škole, odlučio je da ne pohađa pripreme kod privatnog nastavnika već da gradivo obnavlja kod kuće i u školi.

„Meni je dovoljno da se sam spremam za upis u srednju školu, ali neki moji drugovi idu već nekoliko meseci na privatne časove”, kaže ovaj mladi Nišlija za BBC.

Bogdan je jedan od učenika osmog razreda koji će konkurisati za jedno od 18.232 mesta u gimnazijama, od ukupno 74.982 mesta u srednjim školama na teritoriji Srbije.

Šta kažu učenici i roditelji?

Skoro 15.000 dinara mesečno izdvaja Aleksandra Lučić iz Beograda da bi njena ćerka pohađala pripremne časove kod privatnih profesora.

„Protivnik sam tih časova, ali deca su propustila šesti i sedmi razred zbog korone i imaju rupe u znanju, pa je potrebno da idu na dodatne časove.”

Od januara, Aleksandrina ćerka sprema se za test srpskog jezika i za kombinovani test.

Od 2014, osim testova iz srpskog jezika i književnosti i matematike na kraju osnovne škole, uveden je i kombinovani test iz prirodnih i društvenih nauka. Đaci odgovaraju na pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Bogdan Ilić se od početka aprila priprema za prijemni u osnovnoj školi koju pohađa.

„Imamo pretčas, a radimo i na redovnim časovima srpskog jezika i matematike”, kaže ovaj mladi Nišlija.

Pripreme u Bogdanovoj školi su počele u aprilu, a osim obavezne matematike i srpskog jezika, nastavnici fizike i geografije takođe drže dodatne časove.

Koliko košta pripremna nastava za srednju školu?

Gordana* – nije joj pravo ime, promenjeno je na zahtev sagovornice – već dvadeset godina priprema đake za prijemne ispite.

Iako se brojevi telefona i imena nastavnika koji drže privatne časove nalaze na internetu i u oglasima, nijedan od njih nije želeo da govori za BBC na srpskom pod ličnim imenom.

„Takve instrukcije nisu uređene zakonom, a i ti nastavnici uglavnom rade u školama, pa je u suprotnosti sa njihovim poslom da rade za državu i privatno drže časove”, objašnjava ova Beograđanka, koja je završila jedan od tehničkih fakulteta.

Privatne časove je počela da drži kada su njena deca ispričala drugarima kako im majka objašnjava matematiku što je privuklo dvadesetak đaka da joj se obrate za pomoć – ili tokom godine ili samo za prijemni ispit.

Cena jednog časa kod ove Beograđanke je 600 dinara što ocenjuje kao prosečnu cenu koja je donekle pristupačna svačijem džepu.

„I pre pandemije virusa korona, primetila sam da se povećava gradivo i da nema prostora za vežbanje, dok se i đaci se oslanjaju na to da će gradivo naučiti privatno”, pojašnjava ona.

Dodaje da je i pažnja novih generacija sve manja. Od novembra 2021. priprema 13 osmaka za malu maturu i kaže da su to učenici koji žele da rade. (BBC na srpskom jeziku)

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno