CodeArt Studio
NaslovnaDruštvoMihajlović: Gasovod do Novog Pazara i Tutina završen do sledećeg marta

Mihajlović: Gasovod do Novog Pazara i Tutina završen do sledećeg marta

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, očekuje da izgradnja razvodnog gasovoda Aleksandrovac – Novi Pazar – Tutin bude završena u martu iduće godine i najavila je da će Ministarstvo nastaviti da prati kako teku radovi.

“Kad smo 28. februara obilazili radove na ovom gasovodu, zatekli smo na gradilištu četiri radnika i nije bilo mašina. Danas je na terenu 195 radnika i više od 80 mašina. Tada je bilo zavareno 12 kilometara cevi, i to za godinu i po, a sad je zavareno 60 km, a 80 km je još dopremljeno na trasu”, rekla je Mihajlovićeva posle obilaska radova na Kopaoniku.

Kako ističe, Ministarstvo je tu za svaku pomoć, ali je važno da i investitor bude mnogo više prisutan na terenu.

“Ako mogu ja da budem na terenu, može i Srbijagas Očekujemo da ovaj gasovod vredan 52 miliona evra bude završen kako je i planirano, u martu iduće godine, ali je važno da se ne kasni i na drugom projektima na kojima radi Srbijagas, u Vranju, Paraćinu, Loznici i Valjevu, a koji su vredni oko 250 miliona evra”, rekla je ministarka Mihajlović.

Ona je navela da je gradnja ovog gasovoda, pored toga što je važna za energetsku bezbednost, važna i zbog očuvanju životne sredine, jer će omogućiti da se na Kopaoniku oko 30 odsto uglja, mazuta i lož ulja zameni prirodnim gasom, a da će u budućnosti moći da bude korišćen i za transport vodonika.

“Inspekcija je često obilazila ovaj projekat, kao što radimo i na projektu gasne interkonekcije Srbija – Bugarska, koja će takođe biti završena iduće godine”, rekla je ona.

Predsednica opštine Brus Valentina Milosavljević, kazala je da je projekat izgradnje razvodnog gasovoda važan ne samo za opštinu Brus nego i za okolne opštine, i da će njegova funkcija doprineti očuvanju životne sredine.

Načelnik Rasinskog upravnog okruga, Ivan Anđelić, rekao je da je gasovod važan za Rasinski i Raški okrug, jer će obezbediti sigurno snabdevanje gasom, mogućnost da domaćinstva pređu na ovaj energent, te da je važan za energetsku stabilnost i smanjenje zagađenja.

Izvršni direktor Operatora distributivnog sistema u JP “Srbijagas”, Milan Zdravković, rekao je da je gasovod dug 116 kilometara i da će njegova izgradnja omogućiti prelazak na prirodni gas oko 30.000 domaćinstava u opštinama kroz koje prolazi.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno