CodeArt Studio
NaslovnaDruštvoMaturanti će birati predmete za polaganje kombinovanog testa

Maturanti će birati predmete za polaganje kombinovanog testa

Kombinovani test, koji se polaže u okviru male mature za buduće maturante biće promenjen. Ova generacija koja na malu maturu, izlazi 27, 28. i 29. juna polagaće uobičajen kombinovani test koji sadrži po pet pitanja iz istorije, geografije, hemije, biologije i fizike i nosi ukupno 14 bodova.

Da se razmišlja o promenama kombinovanog testa, „Novostima“ je potvrđeno i u Ministarstvu prosvete:

„Mišljenja stručne javnosti, nastavnika i direktora ukazuju na to da koncept kombinovanog testa u ovom obliku nema kapacitet da ostvari svoj puni potencijal i svrhu i da su izmene neminovne.“

Da se na promenama već radi, pokazuje i podatak da će učenici sedmog razreda u svim školama u Srbiji već 15. juna raditi probni kombinovani test, a Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremio je pitanja za probno testiranje.

“Učenici će se na osnovu isticanja u prirodnim, odnosno društvenim naukama opredeliti za predmet iz kog će rešavati probni test. Mogu da izaberu: fiziku, hemiju, biologiju, geografiju ili istoriju”, ističu u Ministarstvu prosvete i napominju da su, u saradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, sagledali kvalitet male mature i da je razmatrana mogućnost promene koncepta kombinovanog testa.

“Nakon višegodišnje primene završnog ispita, uvideli smo potrebu za sagledavanjem i preispitivanjem njegovog kvaliteta, svrsishodnosti, kao i prednosti i nedostataka, a to se, pre svega, odnosi na kombinovani test”, napominju u Ministarstvu.

Deca će birati prema svojim afinitetima i planovima za dalje školovanje – srednju školu i studije.

“Moje dete se opredelilo za geografiju, zbog toga što je ovaj predmet spremao za takmičenje – kaže nam majka jednog sedmaka i dodaje da je ova promena dobra, jer ovako osmaci moraju da spremaju gradivo iz pet predmeta za jedan ispit.”

A rezultati koje sedmaci budu postigli na probnom testu neće se ocenjivati. Nastavnici su obavezni da analiziraju rezultate zajedno sa đacima, a ako oni budu slabiji od očekivanih, nastavnici treba da planiraju kako bi im pomogli da unaprede znanje.

Za 15. jun najavljeno je i testiranje učenika četvrtog razreda osnovnih škola. Reč je o godišnjem testu znanja iz tri predmeta – maternjeg jezika, matematike i prirode i društva. Pripremljene su dve verzije testova, koji služe da učenici provere svoje znanje, kao i da bi se za narednu školsku godinu isplaniralo na čemu nastavnici treba dodatno da rade. Na osnovu rezultata, nastavnik može da oceni učenika, ako je to u njegovom interesu. (Novosti)

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno