CodeArt Studio
NaslovnaDruštvoISTORIJSKI DAN ZA KCS Trudnici uklonili tumor od 11 centimetara

ISTORIJSKI DAN ZA KCS Trudnici uklonili tumor od 11 centimetara

Poslednjeg dana avgusta ove godine u Kliničkom centru Srbije najstručniji lekari izveli su veoma komplikovan hirurški zahvat. Naime, tog dana jednoj trudnici (31) lekari su uklonili tumor i bubreg.

-Dobro se osećam, to je najvažnije, i beba je super, to mi je dar. Dosta je bilo straha, svi su me podrili da budem hrabra, i jaka, i izdržala sam nekako, rekla je trudnica koja je u 27. nedelji trudnoće i dodala da je smišljeno i ime za bebu – Teodora.

Laparoskopska intervencija trajala je oko dva sata. Našoj sagovornici je odstranjen bubreg zbog karcinoma od 11 centimetara.

U operacionoj sali klinike u Višegradskoj urolozi, ginekolozi, anesteziolozi, instrumentarke. Svi u strahu jer ovu proceduru prvi put rade kod trudnice, a svi na istom zadatku – da i beba i mama budu dobro.

-Sve u svemu, lako je biti junak na kraju bitke, ali bitka je bila sve, samo ne laka, u nekim kasnim poslepodnevnim satima, kada sam otišao da obiđem pacijentkinju, dodatno, kada sam posle ultrazvučnog pregleda video da srčana radnja postoji i kod ploda, znate šta – to vas podseti na to zašto se i bavimo ovim poslom, kaže dr Boris Kajmaković, šef Tima za laparoskopsku hirurgiju Urološke klinike UKCS.

-Znanje, iskustvo, želja da se pomogne je osnovna stvar, saradnja sa ginekolozima u Beogradu postoji oduvek ovoga puta, prvi put u istoriji Urološke klinike, tim, laparoskopskih hirurga sa naše klinike je napravio jedan značajan poduhvat, istakao je prof. dr Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju UKCS.

Karcinom bubrega je od osmog do desetog mesta u statistici malignih bolesti. Međutim, najteže bolesti, nažalost, više nisu retkost ni kod mlađih osoba, a neretko se javljaju i kod onih koji su još u reproduktivnom periodu.

-Veliko je zadovoljstvo i radost, mada treba ispratiti trudnoću do kraja, ja moram da kažem da je taj uspeh u stvari postojanje konzilijuma za kancer i humanu reprodukciju koji je direktor ustanove Aleksandar Stefanović osnovao još pre nekoliko godina, i upravo jedan od osnovnih principa funkcionisanja tog konzilijuma, a to je osnovni princip i funkcionisanja savremene medicine, a to je multidisciplinarnost, objašnjava dr Saša Kadija, zamenica direktora Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCS.

Rezultati jedinstvenog Centra za onkofertilitet, u kom pomoć dobijaju i građani Srbije i pacijenti iz regiona, biće predstavljeni na predstojećem kongresu ginekologa iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Jedna od glavnih tema kongresa je borba za natalitet u vreme epidemije malignih bolesti.

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno