CodeArt Studio
NaslovnaDruštvoIstoričar Esad Rahić: Haški osuđenici prerastaju u kultne ličnosti

Istoričar Esad Rahić: Haški osuđenici prerastaju u kultne ličnosti

Istoričar Esad Rahić kazao je da za pomirenje među narodima treba da postoji logičan red ali da ruku pomirenja najpre treba da pruže oni koji su činili genocid i zločine. Rahić je na svom fejsbuk profilu naveo da se zalaže za pomirenje i za postepeno amortizovanje nacionalnih i ostalih tenzija.

-Ali u procesu pomirenja treba da postoji logični red. Oni koji treba da prvi pruže ruku, da izraze kajanje i da potraže oprost ne treba da budemo mi Bošnjaci. Pa mi smo žrtva. Nelogično je da žrtva traži pomirenje. Valjda je logično, valjda je red, da počinioci genocida, masovnih zločina i masovnog etničkog čišćenja budu inicijatori aktivnosti za pomirenje, jer oni su počinioci zla, a ne mi, naveo je Rahić.

On je dodao da, koliko vidi, “njima ne pada na pamet da zatraže oprost, da budu inicijatori ideje i aktivnosti na pomirenju.”

-Čak šta više ne izražavaju ni kajanje. Upravo obratno. Sve je prisutnije veličanje glavnih nosioca genocida, zločina i etničkog čišćenja. Oni sve više prerastaju u predmet divljenja. Maltene, dobijaju status nacionalnih simbola i heroja. Ko je nosilac svih ideja na pomirenju? Mi Bošnjaci. Mi žrtva genocida, masovnih zločina i masovnih etničkih čišćenja, napisao je istoričar Esad Rahić.

To bi bilo, navodi Rahić, kao da su Jevreji nakon Drugog svetskog rata bili inicijatori aktivnosti na pomirenju sa onima koji su nad njima počinili genocid.

-Druga strana radi nešto potpuno drugo. Uporno pokušava da revidira istorijsku istinu, da negira genocid, da minimizira zločine i etnička čišćenja.
Haški oprtuženici i osuđenici za ratne zločičine i genocid prerastaju u kultne ličnosti, poklanja im se ogromni publicitet i medijski prostor, veličaju se njihova zlodela, nameću se omladini kao idoli i uzori. Prestanimo da prvi pružamo ruku i da moljakamo za pomirenje. To je suludo, nelogično i ponižavajuće. Mi smo žrtva, a ne dželat. I ponašajmo se u skladu s tim, dostojanstveno i logično situaciji, naveo je istoričar Esad Rahić u objavi na fejsbuku.

Povezane objave

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno