CodeArt Studio
NaslovnaDruštvoAladin Paučinac osuđen zbog vređanja Meha Mahmutovića

Aladin Paučinac osuđen zbog vređanja Meha Mahmutovića

Osnovni sud u Novom Pazaru osudio je danas građanskog aktivistu Aladina Paučinca zbog vređanja vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice Meha Mahmutovića, kaznivši ga sa 250.000 dinara.

Sud je Paučinca, po privatnoj tužbi Mahmutovića, proglasio krivim za izvršenje krivičnog dela uvreda u produženom trajanju za koje je propisana novčana kazna od 150.000 do 450.000 dinara.

Istom tužbom, Mahmutović je Paučinca teretio i da je neovlašćeno objavio njegovu fotografiju, ali ga je Osnovni sud oslobodio krivice.

Obrazlažući presudu sudija je naveo da je Paučinac u nekoliko navrata, od kraja juna do sredine septembra, na društvenim mrežama javno objavljivao sadržaje u kojima je Mahmutovića, između ostalog, nazivao lopovom, bitangom i fukarom i govorio mu da laže.

U završnoj reči, kojoj je prisustvovalo dvadesetak novinara i građana, zastupnik Mahmutovića Rešad Plojović kazao je da se na taj način vrši pritisak na sud, nakon čega je zatražio da se okrivljenom izrekne maksimalna kazna.

“Još jedna u nizu pravičnih presuda ovog suda u odnosu na oštećenog Meha Mahmutovića. I pre ovoga je na isti način presuđivano u korist Mahmutovića i te presude su pravosnažne. Sud je rekao svoje, pravda je ispunjena”, poručio je Plojović nakon suđenja.

Paučinac je istakao da nije imao nameru da Mahmutovića uvredi, već da je u afektu izgovarao reči kako bi skrenuo pažnju na njegovo nečinjenje u Opštoj bolnici u jeku epidemije korona virusa.

“Očekivana presuda, umesto da se sudi Mahmutoviću za odgovornost i nečinjenje u bolnici, sudi se meni jer sam upozoravao i pozivao da nam pomognu. Tako je trenutno, nadamo se promeni politike i promeni ovakve demokratije”, kratko je rekao Paučinac.

Njegova zastupnica Kristina Todorović ocenila je da postupak nije bio pravičan, da je sud odbio većinu njihovih predloga za iznošenje dokaza čime im je uskraćeno pravo na odbranu.

“Samim tim ni presuda nije mogla biti pravična. Nijedan naš vitalan dokaz nije uzet u razmatranje, reči nisu analizirane, ovakva presuda se kosi, ne samo sa evropskim standardima, već i standardima garantovanim Ustavom Srbije”, izjavila je Todorović.

Ona je najavila žalbu Višem sudu u Novom Pazaru, kao i moguće žalbe Ustavnom sudu i Evropskom sudu za ljudska prava ukoliko prvostepena presuda bude potvrđena. (Sto plus)

Povezane objave

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime

H ko Leb
H ko Leb
TaHa
infolid
meva
codeart

Popularno